İran: Batı'nın korktuğu güç
İran'dan İsrail'e suçlama
Tahran Vali Yardımcısı, uranyum zenginleştirme tesisinde çalışan bir profesörün öldürülmesinden Tel Aviv'i sorumlu tuttu.
Haberin Öne Çıkanları
'İstikrarsızlaştırmak istiyorlar'
'Manyetik bomba yerleştirilmiş'
İki kişi yaralandı

iran'da bir profesörün aracına yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu ölmesinin ardından, tahran'dan israil'i suçlayıcı bir açıklama geldi.
al jazeera muhabiri dorsa jabbari, tahran vali yardımcısı sefer ali baratlo’nun çarşamba günü sabah saatlerinde meydana gelen olayla ilgili olarak israil’i suçladığını aktardı.
vali yardımcısı israil’in, mart ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesi iran'ı istikrarsızlaştırmaya çalıştığını belirtti.
iran'ın yarı resmi fars haber ajansı, salı sabahı ölen kişinin ülkenin natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisinde ‘direktör’ olarak çalıştığını duyurdu.
haberde, motosikletli bir saldırganın, 32 yaşındaki mustafa ahmedi roşan'ın aracına manyetik bomba yerleştirdiği ve patlama sonucu profesör dışında iki kişinin de yaralandığı belirtildi. ‘terör saldırısı’ olarak nitelendirilen olayın, tahran'ın kuzeyindeki gül nebi caddesi yakınında düzenlendiği kaydedildi.
diğer taraftan, iran cumhurbaşkanı yardımcısı muhammed rıza rahimi, ruşan'ın öldürülmesinin ülkesindeki 'nükleer ilerlemeleri durdurmayacağını' söyledi.
açıklamada “abd ve siyonist rejimin iğrenç saldırıları bizi zafer yolundan alıkoyamayacak ve iran bu yola tereddüt etmeksizin devam eedecek” ifadelerine yer verildi.
beyaz saray ise saldırıda rolü olduğu iddialarını yalanladı.

dokuz yıl önce mezun olmuştu
yerel kaynaklara göre, jabari lisans diplomasını dokuz yıl önce, iran'ın seçkin üniversitelerinden şerif teknik üniversitesi’nin kimya bölümünden almıştı.
natanz tesisi, ise iran'ın orta kesiminde, başkent tahran'ın yaklaşık 300 kilometre güneyinde bulunuyor. 2011 ekim’inde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini başarıyla yürüttüğünü açıklayan iran, 70 kilogram yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum ürettiğini duyurmuştu. bu oranın üzerinde zenginleştirilmiş uranyum, nükleer silah üretiminde kullanılıyor.
israil ve batı’nın eleştiri oklarını nükleer programı nedeniyle üzerine çeken tahran, daha önce amerika birleşik devletleri (abd) tarafından nükleer bilimcilerine suikast düzenlendiğini çeşitli kereler iddia etmişti.
2010 ve 2011 yıllarında en az üç iranlı nükleer bilimci, bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar