IŞİD

'IŞİD 40 Şii Türkmeni kaçırdı'

İnsan Hakları İzleme Örgütü Irak’ta IŞİD’in hedefi haline gelen Şii Türkmen’lerin durumunun ‘kaygı verici’ olduğunu belirten bir rapor yayınladı. Rapora göre IŞİD Musul'un kuzeyindeki köylerden 40 Türkmeni kaçırdı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Kürt Bölgesindeki Türkmenler
Türkmenler IŞİD'in saldırılarından kaçtı. [Fotoğraf:Mustafa Değirmenci-Al Jazeera]

işid’in tehdidinden kaçan türkmenlerle konuşan uluslararası sivil toplum kuruluşu, tanıklıklar üzerinden örgütün türkmenlere yönelik tehditlerini rapor etti.

23 haziran’da 40 şii türkmen’in kaçırıldığı bilgisini veren insan hakları izleme örgütü (hrw),  işid’in guba ve şirekhan köylerindeki 950 şii türkmen’den de bölgeyi terk etmelerini istediğini belirtti.
musul kentinin 5 km kuzeyinde yer alan guba ve şirekhan’dan kaçan dört kişi, yaklaşık 70 işid askeri aracını köyde gördüğünü söyledi.

'şiileri götürdüler'

soyadını vermeyen gubalı çiftçi haydar, işid’in köyde yaptıklarını aktarırken “yüksek sesli hoparlörden şiilerle ilgili kötü şeyler söylüyorlar. 'hepinizi burayı terk edeceksiniz' diyorlar. erkekleri toplayıp kimlik kartlarını kontrol ettiler. yüzlerinde maske olan bazı gençler de onlara yardım ediyordu. yaşları küçük olan gençleri de bir kenara ayırıp köyü terk etmelerini istediler. ardından şiileri araçlarına doldurup götürdüler. nerede olduklarını bilmiyoruz” dedi.

'türkmenlerin yüzde 90'ı kaçtı'

guba ve şirikhan’dan dokuz köylü de işid’in 60 şii erkeği götürdüğünü hepsinin türkmen olduğunu söyledi. başka bir köylü daha sonra bu kişilerden 20’sinin serbest bırakıldığı bilgisini verdi.
hrw’nin konuştuğu şii türkmenler, köylerde sadece sünnilerin kaldığını ve onlardan duyduklarına göre kaçırılan şii türkmenlerden en az birinin işid tarafından öldürüldüğünü söyledi. 

hrw’nin kısa raporuna göre işid 25-26 haziran arasında türkmenlerin yoğun olduğu telafer’de şiilere ait 7 ibadethaneyi yıktı. ardından telafer’deki türkmenlerin yüzde doksanı kenti terk etti.

insan hakları kuruluşunun ‘terörle mücadele bölümü’nden letta tayler, irak’ta türkmenlerin hedef alınmasını “işid saldırısı sünni radikallerin türkmen ve diğer azınlıklara yönelik saldırılarının son halkası. cinayet, bombalama ve yağma tüm toplumu tehdit ediyor” ifadeleriyle yorumladı.

kaynak: insan hakları izleme örgütü
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;