IŞİD
IŞİD, Anbar'ın kalbinde
IŞİD'in Anbar'daki ilerleyişi durdurulamıyor. Örgüt son olarak eyaletteki Ramadi kentinin merkezinde yer alan hükümet binalarının bulunduğu komplekse kadar ilerledi. Irak ordusu ise geri çekiliyor.

kaynaklar, irak birliklerinin hükümet binalarının yer aldığı kompleksten aşamalı olarak ramadi’nin batısına doğru çekilmeye başladığını ve bölgede meydana gelen çatışmalarda aralarında subayların da olduğu çok sayıda askerin öldüğünü bildirdi.
ramadi’nin değişik bölgelerinde işid mensuplarıyla irak ordusu arasında çatışmalar devam ediyor. işid kentte irak ordusuna destek veren sünni aşiretlerden oluşan sahva birlikleri’ne mensup 25 kişiyi öldürdü.
güvenlik kaynakları, ramadi’nin doğusundaki secariye bölgesinde işid’in kurduğu pusuda en az 10 polis ve sahva mensubunun öldüğünü bildirdi. kaynaklar, işid unsurlarının burada bir eve patlayıcı yerleştirdiklerini ve sahva ve polis unsurlarının binaya girmesinin ardından patlattığını ekledi.
ramadi’de irak birlikleri ve sahva unsurlarının merkez olarak kullandığı sadıkiye’de 3 işid mensubunun bölgeye saldırmaya çalışması sonucu çıkan çatışmada öldü.
ramadi’nin halidiye, habaniye, cuveybe bölgesinde beş gündür sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
'anbar’ın yüzde 80’i işid’in elinde'
işid geçtiğimiz ay anbar eyaletinin ramadi ve felluce kentlerinde ve hit ilçesinde yeni bölgeler ele geçirmesinden sonra, anbar eyaletinin çoğunu elinde tuttuğunu açıklamıştı.
irak elektrik bakanı kasım fehdavi de işid’in anbar eyaletinin yüzde 80’ini kontrol ettiğini söyleyerek, eyalette durumun çok kritik olduğunu ifade etmişti.
fehdavi, anbar eyaletinin düşmesi halinde, işid’in oradan bağdat’a saldırı başlatabileceğinden endişeli olduğunu söyledi.
hava saldırıları sonuç vermiyor
abd'ye ait hava unsurları da işid'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.
işid’in ele geçirdiği üç önemli askeri üs başkent bağdat'ın sınırlarına yaklaşık 40 kilometre mesafede.
söz konusu bölgeler şiilerin kutsal kentleri kerbela ve necef'e de yakın mesafede.
işid beyci’de saldırıyor.
irak ordusundan bir subay ve yerel kaynaklar, selahaddin eyaletine bağlı beyci’nin merkezinde işid mensuplarının irak ordusuyla çatıştığını aktardı.
kaynaklar reuters’a, işid silahlılarının beyci’nin 12 mahallesinden petrol rafinerisine yakın olan dördünde bulunduğunu söyledi. reuters, işid’in pazartesi gecesi beyci’nin merkezine saldırdığını ve asri mahallesi'ne doğru ilerlediğini bildirdi.
yerel bir kaynak da, işid’in rafinerinin batı tarafında bazı binaları elinde bulundurduğunu ve helikopterlerle düzenlenen hava saldırılarına rağmen rafinerinin kuzeyindeki mahmur tepeleri'nde mevziler kazdığını belirtti.
irak devlet televizyonu, 18 kasım’da ordunun beş ay sonra işid kontrolündeki beyci rafinerisine girdiğini açıklamış ve askerlerin bölgedeki görüntülerini yayınlamıştı.

kaynak: al jazeera, reuters
Yorumlar