Suriye'de iç savaş

IŞİD, askeri havaalanına saldırdı

IŞİD, Suriye’nin doğusundaki Deyr Ez Zor kentinde bulunan askeri havaalanına saldırdı.Bölgede bulunan iki köyün denetimi IŞİD’in eline geçti.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Deyr Ezzor, 2013’ten beri IŞİD’in elinde. [Reuters-Arşiv]

suriye yerel koordinasyon komitesi (lcc),  deyru'z zor'da rejim güçlerinin denetiminde olan askeri havaalanına saldıran işid güçlerinin çevresindeki huveyce ile cafer köyünün kontrolünü sağladığını duyurdu. 

lcc’ye göre havaalanı çevresinde çıkan çatışmalarda 14 işid üyesi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. bölgede, rejim güçleriyle işid üyeleri arasında şiddetli çatışmaların sürdüğü ifade edildi.

bu arada, suriye genel devrim konseyi'nden de (srgc) saldırı ile ilgili bir açıklama yapıldı. açıklamada işid'in ağır silahlarla deyr ez zor askeri havaalanına saldırdığı vurgulandı.

bunun üzerine suriye ordusuna ait savaş uçaklarının örgütün bulunduğu yerleri bombaladığı ifade edildi.

askeri havaalanı rejim güçleri tarafından bölgede bulunan muhalif hedeflerin bombalanması için stratejik öneme sahip. zira şam yönetimine ait savaş uçakları lojistik ve yakıt ikmalini bu havaalanı üzerinden yapıyor.

kentin büyük bölümü işid'in

işid, nisan ayında haseke’nin güneyindeki kürt nüfusun çoğunlukta olduğu merkede bölgesini, ve  deyr ezzor’un güneyindeki buseyra beldesini ele geçirmişti.

deyr ezzor kasım 2010’den beri suriye rejiminin kontrolü dışında. kentin büyük bölümü işid'in kontrolü altında.

kasım’da, 1.685 kişi öldü

suriye insan hakları örgütü (snhr), rejim güçlerinin ülkede yönetim karşıtlarının kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırılar sonucunda, 176'sı çocuk, 78'i kadın, bin 169 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu. bu kişilerden 231'inin işkence sonucu öldüğü vurgulandı.

rejim güçleriyle çıkan çatışmalarda da 266 silahlı muhalifin hayatını kaybettiği aktarılan açıklamada, işid'in saldırılarında ise beşi çocuk 57 sivil ve 51 silahlı muhalifin öldüğü ifade edildi.

muhalifler arasındaki çatışmalarda ise 70 kişinin yaşamını yitirdiği duyurulurken, abd öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırılarında da 16 sivil ile 56 işid mensubunun öldüğü vurgulandı.

snhr, ekim ayında suriye'de bin 987 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;