IŞİD

'IŞİD Türkmenleri canlı kalkan yapıyor'

IŞİD, kontrolündeki Türkmen kenti Telafer'de sivilleri 'canlı kalkan olarak kullanmak için' ilçeden kaçışlara sınırlama getirdi. Örgüt, devlet memurları ve Türkmen siyasetçileri de hapse attı.

Konular: Ortadoğu, Irak
IŞİD ele geçirdiği Telafer'de bulunan Şiilere ait camileri de havaya uçurmuştu.

telafer'den kaçanların anlattıklarına göre 16 haziran'da işid kontrolüne geçen ilçede insani durum günden güne kötüye gidiyor. görgü tanıkları, işid'in hava saldırılarına karşı sivilleri 'canlı kalkan' olarak kullanmak için ilçeden kaçışlara sınırlama getirdiğini söyledi. ayrıca bazı devlet memurları ile türkmen siyasetçiler, cezaevine atılırken, ilçede her gün yeni bir yasağı devreye sokan işid, şii türkmenlerin kaçışıyla boşalan evlere kendi üyelerinin ailelerini yerleştirdi. çok sayıda kamu kurumu, dükkan ve işyeri de yağmalandı.

anadolu ajansı'na konuşan ganim muhammet, eşi ve altı kızıyla 12 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından kürkük'e geldiğini belirtip, "telafer'de can güvenliği yok. insanlar, irak ordusuyla işid arasındaki çatışmaların ortasında kalıyor" dedi.

irak savaş uçaklarının, telafer için hayati önem taşıyan su deposu, devlet hastanesi, buğday ambarı ve elektrik santrallerini vurduğunu aktaran muhammet, "hava bombardımanı nedeniyle travma geçiren çocukların geceleri uyuyamadığını" söyledi. 

TELAFER

  • musul’un 50 kilometre batısında
  • türkiye sınırına yaklaşık 85 km
  • nüfusu yaklaşık 200 bin.
  • nüfusun çoğunluğu türkmen
  • yüzde 75’i sünni
  • telafer’e bağlı zummar’ın neredeyse tamamı türkmen.

 

"tövbe kartı veriyorlar"

muhammet, işid'in, musul'un ardından ele geçirdiği telafer'e de kendi kurallarını dayattığını belirterek, "işid, tüm memurlar, polis ve güvenlik güçlerinin tövbe etmesini istedi. ben memur olmadığım halde bana da tövbe ettirdiler. tövbe etmek için işid'in emirine gidip, irak devleti için bir daha çalışmama sözü veriyorsunuz. emir, gereğini yerine getirenlere tövbe kartı veriyor" diye konuştu.

örgütün, telafer'de sigarayı yasakladığını, kadınların kapanmasını zorunlu hale getirdiğini anlatan muhammet, ilçeyi terk etmeye de kısıtlama getirildiğini söyledi. bu uygulamayla birlikte telafer'in adeta "bir açık hava hapishanesine" dönüştüğüne işaret eden muhammet, "ilçedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle ölümlerin arttığını" kaydetti.

telaferli sığınmacı ilçeden kaçışını da "geceyarısı yola çıktım. hanımım öğretmen. kerkük'te maaş alacak gerekçesiyle kontrol noktalarını geçebildik. aracımızda bulunan bir polis memurunun hanımı ve çocuklarına ellerinde tövbe kartları olmasına rağmen izin vermediler. bu aile, çaresiz bir şekilde telafer'e dönmek zorunda kaldı" sözleriyle aktardı. 

irak türkmen cephesi (itc) yürütme kurulu üyesi ve musul il meclisi başkan yardımcısı nurettin kaplan da işid'in boş evlere, militanların ailelerini yerleştirdiğini ifade ederek,"örgüt, suriye'den getirilen 200 militan ailesini, benim evim de dahil boş evlere yerleştirdi. işid diğer evlerin bir kısmını silah, mühimmat ve yiyecek deposu olarak kullanıyor. bu evlerin kapısında 'bu hane işid'in mülküdür' ibaresi yazıldı. ayrıca çok sayıda dükkan ve işyeri yağmalandı" dedi. 

"türkmen siyasetçiler cezaevine atılıyor"

işid'in telafer'de 'gerçek yüzünü göstermeye başladığını' dile getiren kaplan, ilçe ve dışındaki kontrol noktalarının artırıldığını, talefer'i terk etmek isteyenlere ise izin verilmediğini bildirdi.

örgütün son iki hafta içerisinde polis, asker, türkmen siyasetçi ve aşiret reislerinin de arasında olduğu 30 kişiyi cezaevine attığını aktaran kaplan, bu insanlardan hiçbir şekilde haber alamadıklarını ifade etti.

türkmen halkın yaşadığı telafer'in, 16 haziran'da işid'in eline geçmesinin ardından şiiler, ilçeyi terk ederek; bağdat, erbil, duhok, kerbela ve necef'e sığınmıştı. telafer'de kalan sünni türkmenler de irak ordusunun hava saldırılarına hedef olmamak için bölgeden ayrılmak istiyor. 

nüfusu 200 bini geçen telafer, irak'ın en büyük ilçesi olarak biliniyor. telafer siyasi nedenlerden dolayı irak merkezi hükümetince il yapılmamıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;