IŞİD

IŞİD'in Musul'u tedirgin

Örgütün kontrol altında tuttuğu, Irak'ın en büyük ikinci kentinde halk, IŞİD mensuplarının tavrının belirsizliği ve ordunun olası bir hava operasyonu nedeniyle tedirgin. Kentte su ve elektrik sıkıntısı da yaşanıyor.

Konular: Irak, Ortadoğu
IŞİD, kontol noktalarında halka eziyet etmiyor. Ancak gelen geçen araçları ciddi bir aramadan geçiriyor. [Reuters]

Irak Şam İslam Devleti

  • 2004 yılında tevhid ve cihad adıyla irak’ta kuruldu.
  • kurucusu ebu musab zerkavi 
  • mezopotamya el kaidesi olarak adını değiştirdi.
  • zarkavi 2006’da abd tarafından öldürüldü
  • el kaide’ye yakın ebu ömer el bağdadi ve ebu hamza el muhacirin irak islam devleti adı altında yeni bir oluşum kurdu.
  • her ikisi de 2010 yılında abd tarafından öldürüldü.
  • yerlerine ebu bekir el bağdadi geçti
  • suriye’de ismini irak-şam islam devleti olarak değiştirdi.

işid'in kontrolünde olan kente giren anadolu ajansı muhabirinin aktardığı bilgilere göre, irak ordusundan geriye kalan silahların yeni sahipleri olan irak şam islam devleti (işid) mensupları, kentteki kontrol noktalarının girişlerinde tank ve diğer zırhlı araçlarla zaman zaman gövde gösterisi yapıyor.

kontrol noktalarından geçen araçları teftiş eden işid mensupları gazetecilere karşı hassas davranıyor. örgüt hiçbir kontrol noktasının fotoğraflanmasına ve görüntülenmesine izin vermiyor.

bölgedeki işid mensupları gazetecilerin kenti gezip fotoğraf ve video çekme izni için “emir"lerini aradıklarını ve her zaman hayır yanıtı aldıklarını anlatıyor.

kent halkının işid hakkındaki görüşleri de farklılık gösteriyor. ajansa konuşan bazı kişiler, işid'i, ‘katillerden” oluşan merhametsiz bir terörist grup’, bazıları ise ‘mezhepçilik yapan diktatör maliki’ye karşı kurtuluş mücadelesi veren kahramanlar ordusu' olarak tanımlıyor.

'şii misin, sünni misin, asker ya da polis misin?'

ajansın izlenimlerine göre işid kontol noktalarında halka eziyet etmiyor ancak araçlar ciddi bir aramadan geçiriliyor. örgüt mensupları, musul, salahaddin, diyala ve anbar vilayetlerinde kendi denetimleri altındaki kontrol noktalarında şehre giriş yapanlara, “şii misin, sünni misin, asker ya da polis misin?” sorularını yöneltiyor.

musul sokaklarında durumun sakin olduğu görülürken bazı bölgelerdeki caddelerin üzerindeki dükkanlarda yer yer çatışma izleri göze çarpıyor.

ajans bazı bölgelerdeki imkansızlıklar nedeniyle halkın çaresizlik içinde olduğunu vurguluyor.

kentin tahrir kentinde elektrik ve su sıkıntısı var. sıcaklığın öğle saatlerinde 45 dereceyi bulduğu bölgede elektrik olmadığı için klimalar çalışmıyor sular da soğutulamıyor. ajansa göre bu nedenle bunalmış durumda olan halk soluğu işid mensuplarının karargâh olarak kullandıkları binaların kapısında alıyor.

elektrik sorununun yanı sıra petrol sıkıntısı da ülke genelinde büyük bir krize dönüşmüş durumda. bölgede akaryakıt bulmak güçleşirken, bulunduğu takdirde 4 kat daha pahalıya alınabiliyor. ajansın izlenimine göre yol kenarlarında bidonlarla kalitesiz yakıt satıldığı göze çarpıyor.

musul halkınnın işid mensupları aleyhinde konuşmamayı tercih ettiği göze çarpıyor.

anadolu ajansı'na konuşan taksici muhammet yusuf, “islam devleti, halka yönelik kötü muamelede bulunmadı” ifadelerini kullanıyor. gelecek günlerin neler getireceğini bilmediğini söyleyen yusuf, “her şey anlık değişiyor. kontrol noktalarında bazen sıkı aramalar yapılıyor bazen ise hiç kimlik dahi sorulmuyor. ancak bu hal uzun süreceğe benzemiyor. durum değişmediği takdirde halkın öfkesi elinde silahı bulunduranlara yönelebilir” diye konuşuyor.

işid, halkın tepkisine yol açmamak için dikkatli davranırken, elinde bulundurduğu kentleri yumuşak bir şekilde yönetiyor. ajansa göre, musul ve diğer illerde örgüt, çoluk, çocuk, kadın ve yaşlılara  zarar vermiyor.

irak ordusu havadan bombardıman yaptıkça buna tepki gösterip işid'in saflarına katılanların sayısında artış yaşanıyor.

ajansa konuşan gazeteci samarrai, “halk iki güç arasında çaresiz. işid ilerlemek, şii milisler ise durdurmak istiyor. tabii burada olan sivil halka oluyor. aile bireylerim ile samarra’dan kaçıp erbil’e geldim. daha önce taksi samarra’dan erbil’e 60 dolara gelirken şimdi 700 dolara geliyor” ifadelerini kullanıyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;