IŞİD

İslam dünyasına ortak zemin çağrısı

Davutoğlu “İslam dünyası ve bölge zor bir dönemden geçiyor, herkesin çok sorumlu hareket etmesi gerekiyor” dedi. Irak’ta kapsayıcı bir hükümet kurulması gerektiğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Davutoğlu Cidde'de

'Mezhep çatışmasından kaçınılmalı'

Davutoğlu Cidde'de ikili görüşmelere de yaptı [Reuters]

türk dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, 18 haziran çarşamba günü cidde’de yapılan islam işbirliği teşkilatı (iit) dışişleri bakanları konseyi toplantısı'na katıldı.

davutoğlu, ortak bir zemin oluşturmak bakımından islam işbirliği teşkilatı toplantısının çok önemli bir gündemde ve doğru bir zamanda yapıldığını söyledi.

toplantının ardından basına konuşan davutoğlu, irak'ta kapsayıcı bir hükümetin kurulması, güvenliği tehdit eden bütün unsurlara karşı ortak hareket edilmesi, ülkede başlayabilecek mezhep çatışması ihtimaline karşı, sünni ve şii bütün din adamlarının ve devlet adamlarının birlikte çağrıda bulunmaları konusunda güçlü bir mesaj ilettiğini anlattı.

ikili görüşmeler

davutoğlu, sudi arabistan, kuveyt, katar, fas ve irak dışişleri bakanları, iran dışişleri bakan yardımcısı ve bm irak özel temsilcisi nikolay mladenov ile irak başta olmak üzere bölgedeki gelişmeleri ve terör tehdidine karşı işbirliği konularını ele aldıklarını ifade etti.

davutoğlu ayrıca basra başkonsolosluğu'nun tahliyesi sırasında kuveyt'in dostane işbirliğinden dolayı kuveyt başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı şeyh sabah halid al hamad al sabah'a teşekkür ettiğini ve irak dışişleri bakanı hoşyar zebari'den de irak'ta çok ciddi bir tır trafiği olması nedeniyle türk vatandaşlarının güvenliği için tedbirler alınması ricasında bulunduğunu söyledi.

insani yardım kampanyası

musul'dan kaçan türk, kürt, arap, sünni, şii ve özellikle telafer'den ayrılmak zorunda kalan türkmenler için türkiye'nin yoğun bir insani yardım kampanyası başlattığını belirten davutoğlu, muhtelif çadır, ilaç, yatak gibi yardımların bugün itibariyle telafer'den ayrılmak zorunda kalanlara iletildiğini anlattı.

dışişleri bakanı bütün müslüman ülkelere ve bu konuda insani kaygı taşıyan bütün ilgili ülkelere, başta telafer ve musul olmak üzere irak'a yardım eli uzatması çağrısında bulundu.

vatandaşların kaçırıldığı teyit edilmedi

irak'ta 15 türk vatandaşının daha kaçırıldığı iddialarına ilişkin soru üzerine de davutoğlu, "sabah bu iddialar bize ulaştı. şu ana kadar teyit edilmemiş iddialar ama takip ediyoruz. herhangi bir vatandaşımızla irtibat koptuğunda, bu bize ulaştığında şirketler üzerinden, mekanizmalar üzerinden harekete geçiyoruz" dedi.

teyit edildiğinde kriz masasının bunu açıklayacağını ifade eden davutoğlu, "ama değişik bilgiler değişik yerlerden bize de ulaşıyor. tabii herhangi bir şekilde vatandaşlarımızı kaygılandıracak açıklamalardan kaçınmak lazım" ifadesini kullandı.

bir dışişleri bakanlığı yetkilisi de şirketten veya ailelerden bu yönde bir teyit alınmadığını, bağdat büykelçiliği’ne bir bilginin ulaşmadığını söyledi. aynı yetkili farklı bir bölgede 4 türk vatandaşının kaçırıldığı iddiasının olduğunu da söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;