İspanya

İspanya sandık başında

İspanya, diktatör Franco sonrasındaki demokrasi tarihinde 12. kez genel seçimler için sandık başına gidiyor. Seçimler meclisteki Halk Partisi ve Sosyalist İşçi Partisi hâkimiyetini bitirebilir. İlk kez seçime giren Podemos ve Ciudadanos'un 100'den fazla vekil kazanması bekleniyor.

Konular: İspanya
[Fotoğraf: Reuters]

ispanyollar, gelecek 4 yılda ülkeyi yönetecek iktidarı belirlemek için sandık başında. seçimde,  36 milyon 510 bin 902 kayıtlı seçmen oy kullanacak. 18 yaşını yeni dolduran 1 milyon 583 bin 560 kişi ilk defa sandık başına gidiyor. seçimde, meclisteki 350, senatodaki 208 koltuk için 4 binden fazla aday yarışıyor.

seçimde, ülke genelinde olası saldırılara karşı alarm seviyesi de 4'e çıkarıldı. ispanya'da, en yüksek güvenlik alarmı 5 olarak tanımlanıyor. bu nedenle, seçimin güvenliği için 91 bin 702 polis ve jandarma görev yapıyor. 

siyasi parti liderleri oy kullandıktan sonra yaptıkları açıklamalarda, ülkenin tarihi bir dönemden geçtiğini belirterek seçime yüksek katılım çağrısı yaptı. başbakan rajoy, "hepimizin dileği katılımın mümkün olan en üst düzeye çıkması çünkü alınacak olan çok önemli bir karar. herkes özgürce ve bilinçli bir şekilde oyunu kullanmalı" dedi. ana muhalefet lideri sanchez de "samimi olarak söylemek gerekirse bu seçimlerde değişim kokusu alıyorum. ispanya'nın değişime ihtiyacı var. tarihi bir gün" ifadelerini kullandı.

ispanya'da yaklaşık 40 yıldır etkili olan iki partili düzene meydan okuyan liderler de değişim mesajı verdi.  ilk kez genel seçime katılan ciudadanos'ın lideri rivera ve podemos'un lideri iglesias ise diktatör franco döneminden sonra ispanya'nın demokrasiye geçişte yaşadığı tarihi dönüşümün bugün tekerrür edeceğini savundu. seçimlerde rekor katılım temennisinde bulunan rivera "eğer ispanya'yı değiştirmek istiyorsak harekete geçmek, katılımcı olmak gerekiyor. yeni bir dönemin başlangıcını, ispanya'nın ikinci geçiş dönemini yaşıyoruz. heyecan, korkuyu yenecek ve umut, boyunduruktan daha güçlü olacak" şeklinde konuştu. podemos lideri pablo iglesias da "ispanya demokrasisi için öncesi ve sonrasının olacağı bir dönemden geçiyoruz. ispanya ikinci, yeni bir demokratik geçiş dönemi yaşıyor. vatandaş, bugün demokrasi dersi verecek" değerlendirmesinde bulundu.

seçim öncesi tüm anketler, iktidarda olan halk partisi'nin (pp) seçimlerden 1. çıkacağı tahminlerine yer verse de pp'nin mecliste yeterli çoğunluğu yakalaması beklenmiyor. ana muhalefetteki sosyalist işçi partisi (psoe) ile ilk kez genel seçimlere katılan ciudadanos ve podemos partileri de iktidar yarışı veren partiler olarak sıralanıyor. ispanya siyasi tarihinde son 40 yıldır sadece pp ve psoe arasında geçen seçim yarışının bu kez 4 siyasi parti arasında olması da bir ilk olarak dikkat çekiyor. ayrıca ispanyol medyasına göre seçimler öncesinde kararsızların oranının yüzde 40 olarak verilmesi de sürpriz bir sonuç çıkabileceği yorumlarına neden oluyor.

iktidara gelecek yeni hükümet bekleyen en önemli sorun işsizlik olacak. avro bölgesi ülkelerde yunanistan'ın (yüzde 25,7) ardından en büyük işsizlik oranı yüzde 23 ile ispanya'da bulunuyor. yeni hükümetin en önemli diğer gündem maddesi ise katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler olacak.

kaynak: aa, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;