Avrupa
İspanya'da öğrenci grevi

öğrenci sendikalarının çağrısıyla gerçekleşen, veliler ve öğretmenler derneklerinin de destek verdiği greve katılım oranı sendikalara göre yüzde 83, eğitim bakanlığına göre ise yüzde 20.
ispanya'da eğitim sektöründe 3 gündür devam eden protestolar, genel grevle sonuçlandırılırken, 70'ten fazla kentte de gösteriler düzenlendi. zaragoza, merida gibi bazı kentlerdeki gösterlerde çıkan küçük olaylarda gözaltına alınanlar olsa da gün içerisinde serbest bırakıldı. öğretmenlerinin ve ailelerinin de desteklerini arkalarına alarak yürüyen binlerce öğrenci, sağ görüşlü hükümeti, ''diktatör franco döneminin yasalarını çıkartmakla'' suçladı. kamu okullarındaki eğitimin giderek kötüleştiği, sadece özel okullara fırsat tanındığı, bursların azaltıldığını savunan öğrenci sendikaları, ''hükümetin hedefi daha az öğrenciyi üniversiteye göndermek. sadece parası olanın okumasını istiyorlar'' açıklamasında bulundu. madrid, barcelona, zaragoza, valencia, sevilla, bilbao gibi gösterilerin yoğunlukta olduğu kentlerde, ''eğitimsiz gelecek yok'', ''özelleştirmeye hayır'', "kamu eğitimi için kesintiye hayır'', ''eğitimli toplum'', ''ne eğitim reformu ne kesinti. wert'i (eğitim bakanı) durdurun'' yazılı pankartlar dikkati çekti.
bakanlık’tan diyalog çağrısı
eğitim bakanlığı müsteşarı montserrat gomendio ise 3 gün süren protesto ve grevlerin ''başarısızlıkla'' sonuçlandığını ileri sürüp, sendikaları ''gerçek ve açık bir diyaloğa'' davet etti. ispanya'da ekonomik krizden dolayı sağlık ve eğitim en ciddi kesintilerin yapıldığı sektörler olmuştu. ayrıca geçen haftalarda, sadece iktidardaki halk partisi'nin oyuyla mecliste kabul edilip senatoya gönderilen tartışmalı eğitim reformu paketinde, ispanyolca dilinin, ülkedeki okullarda öncelikli olarak esas alınması, katalonya, bask, galisya gibi çift dilde eğitimin olduğu bölgelerde ispanyolcanın üstünlüğünün daha belirginleşmesi, ülke genelinde eğitimin kontrol ve karar mekanizmasında özerk yönetimlerin elindeki hakların kısıtlanması ve merkezleştirilerek eğitim bakanlığına devredilmesi, katolik dini ders saatlerinin artırılıp, not ortalamasına katılması, protestolara neden olan gerekçeler arasında yer alıyor. eğitim reformunun ispanyol parlamentosundan geçerek, 2014 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
kaynak ajanslar
Yorumlar