Avrupa

İspanya'da Rajoy dönemi

Genel seçimleri kazanan Halk Partisi lideri yemin ederek başbakanlık görevine resmen başlarken, bakanlar kurulunu da açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Ekonomik mücadele

İşsizlik fazla

Zapatero da ter aldı

Yeni başbakanın önündeki en büyük engel borç krizi ve işsizlik olarak görülüyor. [Reuters]

ispanya'da 20 kasım'daki erken genel seçimleri kazanan halk partisi'nin (pp) lideri mariano rajoy, meclisten salı günü aldığı güvenoyu sonrasında kral juan carlos huzurunda yemin ederek, başbakan olarak resmen görevine başladı.

Türkiye'ye bakış

sp türkiye'nin avrupa birliği (ab) üyeliğini 'devlet politikası' olarak görüyor. buna rağmen medeniyetler ittifakı girişimine karşı çıkan, göçmenler konusunda biraz daha katı bir politika izleyen sp'nin iktidarının, ikili ilişkileri etkileme ihtimali de bulunuyor.

ispanyol geleneklerine göre, kraliyet sarayı'na giden ve kral juan carlos'un karşısına çıkan rajoy, haç ve incilin bulunduğu masa üzerindeki anayasanın üzerine elini koyarak yemin etti. rajoy'un yemin töreninde, iki dönem başbakan olduktan sonra 51 yaşında siyaseti bırakan eski başbakan jose luis rodriguez zapatero da yer aldı.

ispanya'nın demokrasi tarihindeki altıncı başbakanı olan 56 yaşındaki mariano rajoy, bakanlar kurulunu da oluşturdu. merakla beklenen ekonomi bakanlığına, 2002-2004 yılları arasında ekonomi bakanlığı müsteşarlığı yapan, lehman brothers’ın da eski yöneticilerinden olan, ekonomist luis de guindos getirildi.

ekonomi kökenli bakanlar

dışişleri bakanı ise pp'den avrupa parlamentosu üyesi olan, 1999'dan itibaren ab ortak para birimi ve ekonomik ilişkiler komisyonu başkan yardımcılığını yapan jose manuel garcia margallo oldu.

avrupa’daki borç krizinin ispanya’yı da etkilemesinin ardından işsizliğin artması rajoy hükümetinin işini zorlaştıracak. hükümetin yeni dönemdeki planlarında harcama kesintileri, şirketlere vergi muafiyeti ve istihdam yaratılması için yeni adımlar atılması yer alıyor.

hükümette ağırlıklı olarak ekonomi kökenli isimler göze çarparken, ispanya'nın içinde bulunduğu ekonomik krizin etkisiyle, geçmiş hükümetten farklı olarak tarım ve maliye bakanlılarını yeniden ayırması ve dışişleri bakanlığına bile ekonomiyle bağlantılı bir kişiyi seçmesi dikkat çekiyor.

uzun süre muhalefette kalan ve pp lideri olarak iki seçim kaybeden rajoy, zapatero hükümetine en fazla eta konusunda yükleniyordu. ispanya'nın kuzeydoğusundaki bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden örgütün ekim ayında silah bırakması üzerine rajoy da memnuniyetini ile getirmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;