israil'in en çok satan gazetelerinden yedioth ahronoth ve yerel bir radyonun verdiği habere göre, israilli müzakereciler gelecekte kurulacak filistin devleti sınırları için filistinlilerin daha fazla toprak sahibi olmasını öngören 1967 öncesini değil, batı şeria'da inşa edilen duvarı baz alacaklarını belirtti.
açıklama, barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için ortadoğu turuna çıkan abd dışişleri bakanı john kerry israil'e ayak basmadan sadece birkaç saat önce yayınlandı.
haber, israil başbakanı binyamin netanyahu'nun ofisi tarafından doğrulanmasa da, israil daha önce de bu görüşü dile getirmişti.
israil, 1967'de arap ülkeleriyle girdiği savaşta filistinlilere ait olan batı şeria, doğu kudüs ve gazze’yi işgal etti. filistinliler ise, 1967 savaşı öncesi sınırlarda bağımsız bir filistin devleti kurmak istiyor.
üç yıl sonra yeniden masada
barış görüşmeleri, 2010 yılında, israil’in batı şeria’da yerleşim yerleri inşa etme kararından sonra çıkmaza girmişti. müzakereler, üç yıl sonra, geçtiğimiz temmuz ayında abd’nin arabuluculuğunda yeniden başlamıştı. ancak taraflar somut bir sonuç elde edilememişti.
filistin tarafına göre, yeni başlayan görüşmelerde israil sınırlar meselesinde yeterince açık değildi. israil’e göre ise, görüşmelerin başından bu yana 1967 sınırlarına dayalı bir filistin devletini kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar. bu yüzden batı şeria'ya örülen duvarı temel alarak sınırın çizilmesi gerektiğini savunuyorlar.
israil başbakanı netanyahu, 1967’den sonra bölgede meydana gelen demogafik değişiklikleri gözardı edemeyeceklerini ve bu hattı savunmasız bırakamayacaklarını ifade ediyor. zira israil işgal ettiği bu hatta çok sayıda yerleşim birimi kurarak bölgenin demografik yapısını da değiştirdi.
ayırıcı duvar
israil, bu duvarı 2002’de ikinci intifada sırasında filistinli intihar bombacılarına karşı önlem almak gerekçesiyle inşa etmeye başladı. filistinliler ise 'ırkçı duvar' olarak adlandırdıkları duvara 1967’deki altı gün savaşı’nda işgal edilen toprakları içerdiği gerekçesiyle karşı çıkıyor. duvar tamamlandığında, batı şeria’nın yüzde 85’ini israil sınırlarına katmış olacak. duvar ayrıca filistinlilerin yaşadıkları bölgenin tam ortasından geçtiği için, yaşam şartlarını da zorlaştırıyor.
tamamlandığında 760 km uzunluğunda ve 5 metre boyundaki olacak duvar, uluslararası kamuoyundan da tepki görüyor. uluslararası adalet divanı 2004 yılında duvarı ‘yasa dışı’ olarak tanımladı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar