Haber
İsrail'de 'yerleşim tasarısına' ret
Batı Şeria’nın Ulpana bölgesindeki Yahudi yerleşimlerinin yıkılmasını önlemeyi hedefleyen kanun teklifi, parlamentodan geçmedi.
Haberin Öne Çıkanları
Netanyahu karşı
Bakanlara gözdağı
Lieberman'dan destek yok

israil parlamentosu knesset, bazı yahudi yerleşim birimlerinin resmen yasal statü kazanmasını öngören kanun tasarısını reddetti. karar, 22'ye karşı 69 oyla alındı.
tasarı, yüksek mahkeme'nin, batı şeria’nın ulpana bölgesindeki yahudi yerleşim birimlerinin ‘filistinlilere ait topraklarda yasadışı inşa edildiğine’ hükmederek yıkılması yönündeki kararı sonrası aşırı sağcı milletvekilleri yaakov katz ve zevulun orlev tarafından hazırlanmıştı. bu yöndeki girişimin geçmişte israil hükümetinde krize neden olduğu biliniyor.
başbakan binyamin netanyahu, lideri olduğu likud partisi'nin bazı milletvekillerini zor da olsa, kanun tasarısına destek vermemeleri yolunda ikna etti. uluslararası toplumdan gelebilecek tepkileri göz önüne alarak tasarıya kesin bir dille karşı çıkan netanyahu, tasarıya destek veren bakanları ise kabineden çıkarma tehdidinde bulunmuştu.
israil dışişleri bakanı avigdor lieberman'ın lideri olduğu 15 milletvekiline sahip aşırı milliyetçi partisi yisrael beiteinu (israil evimiz) partisi son anda tasarı aleyhinde oy kullanma kararı almıştı.
netanyahu'nun başbakanlığında kurulan geniş tabanlı son hükümet, knesset'te 120 üyeden 94'ünün desteğine sahip.
üç bölgeye inşaat onayı
israil yönetimi, nisan ayında, batı şeria'da 1990'lı yıllarda yasadışı şekilde kurulan bruchin, rechalim ve sansana'daki inşaatlara 'yasal' statü vermişti. yüzlerce gösterici ise yasa tasarısına destek vermek amacıyla gösteri düzenlemişti.
pazartesi günü başlayan ve üçüncü gününe giren gösteriler, hakkında yıkılma kararı verilen binaların önünde ve kudüs'te düzenleniyor.
filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.
görüşmelerin son turu 2010'da israil’in batı şeria’da yerleşim birimleri inşasına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da sorunun büyümesine neden olmuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar