Haber
İsrail'den 'Gazze'ye geçme' uyarısı
Ordu sözcüsü, ablukayı delmek amacıyla Türkiye’deki Fethiye Limanı'ndan yola çıkan iki teknenin bölgeye sokulmayacağını açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
'İstisna olmayacak'
Gündemde tutmadılar
Türkiye'den onay
Foto galeri
Fethiye'den Gazze'ye yolculuk başlıyor
9 fotoğraf
israil, gazze ablukasını kırmak amacıyla fethiye’den yola çıkan teknelerin bölgeye girişine izin vermeyeceğini duyurdu. ordu sözcüsünün ofisinden yapılan açıklamada, israil donanmasının, teknelerin gazze'ye ulaşmasını önlemek için gerekli tüm hazırlıkları tamamladığı belirtildi.
israil ordusu yetkilisi yarbay avital leibovich, müdahelenin ne şekilde olacağına dair net bir açıklama yapmazken, “saldırgan yolcu olup olmadığına bakacağız" demekle yetindi.
isminin verilmesini istemeyen başka bir israilli yetkili de ingiliz haber ajansı reuters'a, ''ablukayı delmelerine izin verilmeyecek. abluka yürürlükte ve bir istisna yapılamayacak. israil gerekli tim adımları atacak'' diye konuştu.
gazeteciler de var
gazze şeridi’ne aktivist ve gazeteci taşıyan iki tekne, fethiye limanından çarşamba günü yola çıkarak uluslararası sulara ulaştı.
israil’in gazze şeridi’ne uyguladığı ablukayı kırmak isteyen aktivistler, türkiye devlet kurumlarının, teknelere türkiye’nin ege kıyılarındaki limandan yunan adası rodos’a seyahat etme izni vermesi sonrasında yolculuklarına başladı.
komorlar bandıralı kanada teknesi tahrir ile amerika birleşik devletleri (abd) bandıralı irlanda cumhuriyeti teknesi mv saoirse’e, bir süre türkiye’nin sahil güvenlik gemileri eşlik etti. teknelerden ilki, altı aktivist, beş gazeteci ve bir kaptan taşıyor. ikinci tekne ise, hiçbiri gazeteci olmayan 12 irlanda vatandaşı barındırıyor.
gündemde tutmadılar
tahrir’in idari komitesinde yer alan david heap, aktivistlerin israil-türkiye ilişkilerindeki gergin gidişat nedeniyle fethiye’den hareket etmeyi tercih ettiklerini belirtti.
heap, “türkiye hükümeti, israil ile diplomatik olarak israil’den giderek uzaklaşıyor ve (buradaki) toplumdan yaptığımıza destek bulunduğunu biliyoruz. bizim düşüncemiz, buradan yola çıkma planımızı çok fazla gündeme getirmeden uygularsak, türkiye devletinin bize karışmayacağı yönündeydi.”
teknelerin, gazze şeridi sularına ulaşmaları birkaç gün sürecek. aktivistler, bu noktaya geldiklerinde israil donanması tarafından durdurulacaklarını düşünüyor.
david heap, yolculuk sırasında israil kara sularına girmemeye dikkat edeceklerini belirterek, şu ifadeleri söyledi: “planımız, uluslararası sular üzerinden yapacağımız birkaç gün yolculuk içinde gazze sularına ulaşmak. bunun tam olarak ne zaman olacağını şu anda söyleyemeyiz. yapmak istediğimiz şey için olumlu zamanı seçeceğiz.”
gerilen ilişkiler
israil, gazze ablukasını kırmak için mayıs 2010’da yola çıkan mavi marmara gemisine uluslararası sularda askeri operasyon düzenleyerek, dokuz türkiye vatandaşını öldürmüştü. ankara’nın resmi özür talebine olumsuz cevap veren israil’le türkiye’nin ilişkileri gerilmişti.
aylar süren görüşmeler sonuç getirmeyince, defalarca ertelenen birleşmiş milletler’in (bm) mavi marmara baskınına ilişkin raporu eylül ayında açıklanmıştı. raporun içeriğine sert tepki gösteren türkiye, israil ile diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine düşürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi kararı hayata geçirmişti.
israil, hamas yönetimindeki gazze’yi 2007 yılının haziran ayından beri deniz, hava ve kara yolu ablukası altında tutuyor. mısır ise, cumhurbaşkanı hüsnü mübarek yönetimindeki rejimin yıkılması sorasında, gazze ile arasındaki refah sınır kapısını kalıcı olarak açmıştı. mısır, bundan önce kapıyı sadece acil durumlarda sınırlı olarak açıyordu.
kaynak: al jazeera
Yorumlar