İsrail - Filistin sorunu

"İsveç, Filistin’i tanıyacak"

Yeni seçilen İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanımayı planladıklarını söyledi. Planın gerçekleşmesi durumunda İsveç, AB üyesiyken Filistin’i tanıyan ilk ülke olacak.

İsveç’te 14 Eylül'deki seçimde birinci parti olan Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Stefan Löfven, Yeşiller ve Çevre Partisi ile azınlık hükümeti kurdu [Fotoğraf: Reuters]

isveç'in yeni seçilen merkez-sol hükümeti filistin'i devlet olarak tanıyacağını belirtti. isveç başbakanı stefan lofven, "israil ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" dedi.

macaristan, polonya ve slovakya gibi ülkeler ab üyesi olmadan önce filistin'i devlet olarak tanımıştı. isveç, filistin'i tanırsa avrupa birliği üyesi iken filistin'i tanıyan ilk ülke olacak.

filistin dışişleri bakanı riyad maliki, isveç hükümetinin açıklamasından memnuniyet duyduğunu belirtti. maliki yaptığı yazılı açıklamada, "bağımsız devletini kurması ve geleceğini tayin etmesiyle ilgili filistin halkının meşru haklarını destekleyen isveç'e şükranlarımızı sunuyoruz" ifadesini kullandı.

maliki, filistin'i henüz tanımamış diğer avrupa birliği ülkelerine "adil barışı tesis etmek ve israil hükümetine güçlü bir mesaj göndermek" üzere isveç'i örnek alma çağrısında bulundu. ab ülkelerinin israil'in yerleşim birimi inşa faaliyetlerine tepki göstererek sergilediği tutumdan övgüyle söz etti.

abd ‘erken’ dedi

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, filistin devletinin tanınmasını erken bulduklarını belirtti. “filistin'in devlet olmasını kesinlikle destekliyoruz ama bu sadece daimi statü anlaşması ve iki tarafın birbirini karşılıklı tanımasına dayanan, müzakere edilmiş bir netice yoluyla olmalı" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;