Avrupa
İtalya sandık başında
Uzun süredir ekonomik krizle boğuşan ülkede genel seçimler için oy verme işlemi başlarken, yetkililer katılım oranının düşmesinden endişeli.
Haberin Öne Çıkanları
Bersani az farkla önde
Koalisyon hesapları
Berlusconi yükseldi

avrupa'da ekonomik krizin en ağır yaşandığı ülkelerden biri olan italya'da halk, genel seçimler için sandık başına gidiyor.
yaklaşık 47 milyon seçmenin bulunduğu ülkede pazar günü başlayan oy verme işlemi pazartesi günü de devam edecek.
seçmenler parlamentonun üst kanadı olan 315 sandalyeli cumhuriyet senatosu ve alt kanat olan 630 sandalyeli temsilciler meclisi'nde yer alacak isimleri belirleyecek.
seçimlere katılım oranının düşmesinden endişe eden italyan yetkililer, halka oy kullanılması çağrısı yapıyor.
merkez sol az farkla önde
hem italya hem de avrupa piyasaları için kritik önem taşıyan seçimler öncesinde yayımlanan anketlere göre, yarışın çekişmeli geçmesi bekleniyor.
anketlere göre az farkla seçimin favorisi olan pier luigi bersani'nin liderliğindeki merkez sol demokrat parti ve ismi bir dizi skandala karışıp borç kriziyle mücadelede başarısız olduğu için kasım 2011'de istifa eden eski başbakan silvio berlusconi'nin liderliğindeki merkez sağ blok yarışın iddialı tarafları olarak gözüküyor.
bersani'nin demokrat parti'si anketlerde az farkla önde. [reuters]
2009 yılında kurulan protesto partisi '5 yıldız hareketi'nin lideri eski komedyen beppe grillo ise başarılı bir seçim kampanyasının ardından anketlerde üçüncü sıraya yükseldi.
aralık ayında görevinden istifa eden teknokrat başbakan mario monti ise anketlerde dördüncü sırada gidiyor.
koalisyon hesapları
anketlerde az farkla önde giden bersani'nin seçimi kazanması durumunda monti ile koalisyon hükümetine gitmesi güçlü olasılıklardan biri. bersani, seçilmesi halinde monti hükümetinin yürürlüğe sokmaya çalıştığı reformları devam ettireceğini belirtmişti.
berlusconi ise monti'yi, almanya başbakanı angela merkel'in himayesinde bir siyaset izlemekle suçlayarak, italya'nın artık 2011'dekinden daha kötü bir durumda olduğunu söylüyor. berlusconi'nin yeniden başbakanlık koltuğuna oturma ihtimali düşük görülüyor.
italya'da ki karmaşık seçim sistemi sebebiyle, parlamentonun her bir kanadı farklı sistemle oluşuyor. temsilciler meclisi'nde çoğunluğu elde eden bir partinin senato'da aynı başarıyı gerçekleştirememesi mümkün. bu durum partiler arasında koalisyon hesaplarını şekillendiren en önemli unsurlardan birisi.
euro bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi italya'da, yeni kurulacak hükümetten beklenti, ekonomik durgunluğun yanı sıra işsizliğin artmasının da engellenmesi. ülkenin en büyük sorunlarının başında yine yüksek vergiler ve yolsuzluk geliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar