Haber
İzmir'de yolsuzluk operasyonu
Limanlardaki usulsüz işlemlere yönelik İzmir merkezli operasyonda 25 kişi gözaltında. Gözaltındaki isimlerden 8'i Devlet Demiryolları'nda bürokrat. Eski Bakan Yıldırım operasyonu 'seçim sürecine sabotaj' diye niteledi.
mali suçlarla mücadele şube müdürlüğü ekipleri, başta izmir alsancak limanı olmak üzere limanlarda yapılan işlemlerde usulsüzlük ve ihalelere fesat karıştırıldığı şikayeti üzerine soruşturma başlattı. polis, yaklaşık bir yıldır süren takibin ardından salı sabah saatlerinde izmir, istanbul, ankara, hatay ve van'da önceden belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenledi.
izmir liman işletmeleri müdürü turan yalçın, yardımcıları, daire müdürleri, birim şefleri, izmir deniz ticaret odası başkanı yusuf öztürk ve işadamı mahmut can bayoğlu ile çok sayıda şirket sahibinin de aralarında bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı.
gözaltına alınanlar arasında bitlis'in tatvan ilçesi'nde bulunan van gölü feribot işletmeleri müdürü de var.
8 tcdd personeli gözaltında
operasyonun ankara ayağında gözaltına alınan bürokratlar izmir’e gönderildi. tc devlet demiryolları genel müdürlüğü'nde görevli 8 bürokrat da gözaltında. tcdd de yazılı bir açıklama yaptı; "izmir cumhuriyet savcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında kuruluşumuzun 8 personeli bilgilerine başvurulmak üzere gözaltına alınmıştır. tcdd genel müdürlüğünde arama yapılmamıştır" dedi.
soruşturmada toplam 37 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, 12 kişi de aranıyor.
'şartname bilgileri sızdırıldı' iddiası
gözaltına alınan kamu görevlilerinin, limanlardaki ihalelerin şartname bilgilerini bazı işadamlarına rüşvet karşlığı sızdırdığı, şirketlerin limanlardaki gümrük işlemlerinde de kolaylık sağladıkları ileri sürülüyor.
vali'ye ihbar mektubu
soruşturmanın, bir önceki izmir valisi, şimdi ise diyarbakır valisi olan cahit kıraç'a imzasız gönderilen bir ihbar mektubuyla başladığı, yolsuzlukların ayrıntılı olarak aktarıldığı öğrenildi.
binali yıldırım'dan 'seçim sürecine sabotaj' yorumu
ak parti'nin 30 mart'taki yerel seçimde izmir büyükşehir belediye başkan adayı olan eski ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı binali yıldırım, operasyonun zamanlamasına tepki gösterdi. yıldırım, operasyon için "en hafifinden bir seçim sürecini sabote etmeye, yanlış algı oluşturmaya yönelik bir faaliyet" dedi.
operasyonun hedefindeki liman işletmeleri ve 8 bürokratı gözaltına alınan tcdd, 11 yıllık bakanlığı döneminde binali yıldırım'a bağlıydı.
kendisine ulaşan bilgilere göre soruşturmanın 2011 yılında başladığı söyleyen yıldırım, "şüphesiz bir yerde usulsüzlük, bir yanlışlık varsa bunların ortaya çıkması hepimizin ortak arzusu. ama bunları ortaya çıkarmak için 3 yıl niye beklendi? bu soruyu soruyorum. neden seçimin hemen başlangıcında yapıldı? bunu da soruyorum. eğer suçu önlemekse yargı mensuplarının görevi 3 yıl suç işlenmesine neden seyirci kalındı. neden göz yumdular. bunun da kamuoyuna açıklanması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
yıldırım, "öyle şey olmaz, kabul edilemez. kime yapılırsa yapılsın kabul edilemez. bekleyeceksiniz bekleyeceksiniz 3 yıl oturacaksınız, 3 yıl sonra düğmeye basacaksınız. suçla mücadele edelim derken suçu teşvik eden bir anlayışla hukuk tesis edilmez. hukuk devleti ilkelerine de uymaz" ifadesini kullandı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar