Kürt sorunu

'Kaçakçı oldukları belli'

Uludere'deki bombardımanın casus uçaklar tarafından kaydedilmiş görüntülerini izleyen AK Partili Emin Dindar olayı Al Jazeera'ye anlattı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Heron kayıtlarını izledi

'İşaret fişeği yok'

Savcılık inceliyor

Irak sınırında bombalanan köylülerin cansız bedenleri traktör ve katırlarla köye taşınmıştı. [AA]

türk silahlı kuvvetleri’nin (tsk) 28 aralık gecesi şırnak uludere’de 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan hava operasyonuna ilişkin, insansız hava araçları tarafından kaydedilen görüntüleri izleyen ak parti şırnak milletvekili emin dindar olay gecesi yaşananlara dair gördüklerini al jazeera'ya anlattı. 

irak sınırında türkiye tarafına geçen köylülerin amacının görüntülerden anlaşıldığını belirten dindar, "gördüğüm kadarıyla orada terör örgütünün olmadığı, oradaki insanların kaçakçı oldukları her halükarda belli oluyordu. çünkü insanlar kaçmaya çalışmıyorlar. oysa terör örgütü böyle bir durumda kaçmaya çalışır. yani kaçakçı oldukları belli. malların yüklendiği katırların sayısı kaçakçı köylülerin sayısından fazla” diye konuştu.

Siviller hedef oldu

 
türk savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bombardıman, insansız hava araçlarının bölgeden geçtiği görüntüler üzerine yapılmıştı.
 
görüntülerdekilerin pkk’lı olduğu sanılmış ve vur emri verilmişti. aynı zamanda türkiye büyük millet meclisi (tbmm) içişleri komisyonu üyesi olan dindar, grubun pkk’lı olmadığının net bir şekilde anlaşıldığını söyledi.
 
olayın ardından hem askeri kanattan hem de hükümet kanadından yapılan açıklamalarda bombardımandan önce işaret fişeği atıldığı ve grubun uyarıldığı ifade edilmiş, buna rağmen harekete devam eden grubun bombalandığın belirtilmişti.
 
ancak dindar görüntülerde böyle bir durumla karşılaşmadığını anlattı: "bombalama eyleminden önce köylülerin askerler tarafından uyarıldıklarını ve aydınlatma fişekleri atıldığını görmedim. bunlar söylemlerde var ama görüntülerde görmedim.”
 
meclis komisyonu bölgeye gidiyor
 
insansız uçakların kaydettiği dört saatlik görüntü diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı’nda inceleniyor. tbmm insan hakları inceleme komisyonu bünyesinde kurulan uludere alt komisyonu da çarşamba günü bölgeye giderek mağdur aileleri ve yetkililerle görüşecek.
 
uludere’ye bağlı ortasu köyü’nden olan çoğu 20 yaşın altındaki operasyonun mağdurlarının sık sık sınırın öte tarafına geçerek sigara kaçakçılığı yaptığı anlaşılmıştı. 
ortaya iddialarda, köylülerin kaçakçılık yaptığından bölgedeki askeri birliklerin haberi olduğu ve kullandıkları güzergahın bilindiği ifade edilmiş, operasyonda meydana gelen hataya koordinasyonsuzluğun neden olduğu öne sürülmüştü. 
 
genelkurmay başkanlığı da olayın ardından yaptığı açıklamada, bombalanan bölgeden daha önce pkk'lıların türkiye sınırına sızarak karakol ve askeri üslere saldırılar düzenlendiğini hatırlatmış ve operasyonun da tespit edilen hareketlilik üzerine yapıldığını aktarmıştı. ölenlerin ailelerine tazminat ödeneceğini bildiren hükümet ise resmen özür dilenmeyeceğini açıklamıştı.
 
kaynak: al jazeera 
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;