Afrika
Kaçırılan kızlara küresel destek
Nijerya’da Boko Haram militanlarınca kaçırılan 284 kız öğrenci için sosyal medyada “kızlarımızı geri getirin” çağrısı yapıldı. Çağrıya Michelle Obama, Hilary Clinton gibi ünlüler de destek verdi.
nijerya'da yaklaşık üç hafta önce borno eyaletinin chibok kentindeki okullarından kaçırılan kız öğrencilerin kurtarılması için twitter üzerinden “kızlarımızı geri getirin (#bringbackourgirls)" etiketiyle kampanya başlatıldı.
kampanyaya amerika birleşik devletleri (abd) başkanı barack obama’nın eşi michelle obama, abd'nin eski dışişleri bakanı hillary clinton, oscar ödüllü aktris reese witherspoon ve daha önce taliban tarafından başından vurulan pakistanlı çocuk hakları savunucusu malala yusufzay gibi birçok önemli isim katıldı.
michelle obama perşembe günü resmi twitter hesabından “dualarımız nijeryalı kızlar ve aileleriyle birlikte” mesajını paylaştı. obama’nın #bringbackourgirls etiketiyle çektirdiği fotoğrafı 35 binin üzerindeki kullanıcı tarafından paylaşıldı.
hillary clinton, batılı eğitimi din dışı gören boko haram’a tepki olarak twitter hesabında “eğitim temel haktır. masum kızları hedef almak mantık dışıdır. terörizme karşı birlikte ayakta durmalıyız” mesajını paylaştı.
bbc’ye konuşana malala yusufzay ise kaçırılan kız öğrenciler için "hapisteki kardeşlerim" ifadesini kullandı. radikal islamcı boko haram’ın islam’ı yanlış algıladığını söyleyen malala, "eğer şimdi sessiz kalırsak, bu olaylar yayılacak. giderek daha fazla acı haber göreceğiz" dedi.
insan haklarını izleme örgütü genel müdürü kenneth roth, kişisel twitter hesabında, dünya çapında okulların saldırı tehdidinde olabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.
iş dünyası alarmda
nijerya'daki işadamları, boko haram örgütünün okullara yönelik saldırıları üzerine "güvenli okul" adlı özel sektör girişimi için 10 milyon dolar bağış sözü verdi.
bağışa ilişkin açıklamayı, başkent abuja'da düzenlenen dünya ekonomik forumu'na katılan, ingiltere'nin eski başbakanı gordon brown yaptı.
brown "nijeryalılar, okula gönderdikleri çocuklarının güvende olacağı konusunda kendilerine tam bir güvence verilmesine ihtiyaç duyuyor" diye konuştu. eski başbakan, nijeryalı işadamlarının tahsis etme sözü verdiği 10 milyon dolarlık fonun, 500 okulu kapsayan bir pilot uygulamada kullanılacağını belirtti.
güvenli okul girişimi, başta boko haram saldırılarının hedefi olan, nijerya'nın çalkantılı kuzeydoğu bölgesi olmak üzere ülkedeki okulların daha güvenli hale getirilmesini amaçlıyor.
çin de aramalara katılıyor
kaçırılan kızları bulma çalışmaları için uluslararası destek de giderek artıyor.
abd, ingiltere ve fransa'nın ardından çin de arama çalışmalarına destek vereceğini açıkladı.
dünya ekonomik forumu toplantıları için nijerya'da bulunan çin başbakanı li keqiang uydu teknolojileri ve istihbarat birimleri aracılığı ile arama çalışmalarına katılacaklarını söyledi.
kaynak: twitter, anadolu ajansı, bbc
Yorumlar