Libya'da İç Savaş
Kaddafi sonrası zirve yarışı
Libyalı muhaliflerin başkent Trablus'a girmesinin ardından Kaddafi sonrası dönem tartışılmaya başlandı. Türkiye ve Fransa'dan zirve teklifi geldi.
Haberin Öne Çıkanları
Libya'da zirve yarışı
Fransa devrede
Türkiye'den karşılık

libya’da muhalif birliklerin trablus’a girmesinin ardından, ülkenin kaddafi sonrası geleceği de tartışmaya başlandı. türkiye ve fransa, ‘yeni libya’nın geleceğini tartışmak üzere iki ayrı zirve düzenlemeye hazırlanıyor.
gözler paris’te olacak
fransa, uluslararası ortaklarıyla birlikte libya’nın geleceğinin konuşulacağı zirveyi önümüzdeki hafta düzenleme niyetinde olduğunu açıkladı. fransa dışişleri bakanı alain juppe yaptığı açıklamada, libyalı yetkililere gelecek hafta en yüksek seviyede bir zirve düzenlenmesi için teklif yaptıklarını açıkladı.
juppe, toplantının fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy ve britanya başbakanı david cameron önderliğinde paris’te düzenlenebileceğini söyledi. sarkozy’nin, libya ulusal geçiş konseyi başkanı mahmud cibril’i önümüzdeki hafta başında arayarak toplantıya davet edeceği açıklandı.
abd ve katar gibi bazı arap ülkelerinin de katılması beklenen toplantıda, kaddafi sonrasında libya’yı yönetme iddiasında olan muhaliflere, ülkede asayişin sağlanması ve düzenin yeniden kurulması konusunda nasıl yardım edilebileceği tartışılacak.
avrupa birliği'nde de hazırlık
avrupa birliği’nden yapılan açıklamada, libya’da kaddafi sonrası çalışmaların sürdüğü ve muhaliflere yeni dönemde nasıl yardım edileceği konusunda bazı senaryolar üzerinde ciddi şekilde tartışıldığı belirtildi.
davutoğlu bingazi'de
türkiye’den zirve atağı
fransa’nın ‘libya zirvesi’ atağına türkiye’den karşılık gelmesi bekleniyor. resmi temaslarda bulunmak üzere etiyopya’ya giden türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, 11 ülkenin dışişleri bakanıyla libya konusuna ilişkin telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. aa’nın haberine göre görüşmeler sonucunda libya temas grubu’nun siyasi direktörler düzeyinde bu hafta türkiye’de toplanması kararlaştırıldı.
davutoğlu bingazi’de
öte yandan davutoğlu libya'daki gelişmeler üzerine temaslarda bulunmak üzere bingazi’ye gitti. davutoğlu burada, libya ulusal geçiş konseyi yetkilileri ile görüşecek ve libya’da yeni dönemdeki muhtemel gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunacak.
kaddafi sonrası ne bekleniyor?
libyalı muhalifler iç savaş döneminde birlik havasını yakalalayıp önemli başarılar elde etse de, yönetimi el aladıktan sonra fikir ayrılığının ortaya çıkmasından endişe ediliyor. zengin petrol ve doğalgaz kaynakları libya'yı batı ülkeleri için özel kılıyor. bu yüzden başta abd, ingiltere ve fransa olmak üzere batılı devletler, yeni dönemde libyalı muhaliflerin kendileriyle işbirliği içinde olmalarını istiyor.
libyalı muhaliflerin ise ülkeyi yönetecek bir vizyon ortaya koyup koyamayacakları belirsiz. ingiliz independent gazetesine göre ulusal geçiş konseyi şu ana kadar bu konuda güven verebilmiş değil. gazete, isyancı bir komutanın kaddafi güçleriyle görüştüğü gerekçesiyle öldürülmesini bu duruma örnek gösteriyor. grup içinde yalnızca siyasi değil dini ve kültürel ayrışmalar da yaşanıyor.
obama'dan destek sözü
abd başkanı barack obama, ülkesinin kaddafi sonrası libya'ya dostça yaklaşacağını açıkladı. kaddafi rejiminin artık sona yaklaştığını vurgulayan obama muhaliflere de intikam alma yoluna gitmemeleri ve şiddet eylemlerine başvurmamaları uyarısını yaptı.
petrol üretimi yakında başlayabilir
libya'nın eski ulusal petrol şirketi başkanı şükrü ganem, ülkede petrol üretiminin savaş öncesi seviyesine ulaşmasının 18 ay sürebileceğini söyledi. reuters’e konuşan ganem, ‘petrol üretiminin yakında, belki birkaç ay içinde yeniden başlaması mümkün olabilir. önceki seviyeye tekrar ulaşması kolay olmayacak. üretimin birkaç ay içinde başlayacağını düşünüyorum, ancak alıştığımız seviyeye gelmesi zaman alacak, belki 1,5 yıl’ dedi.
Yorumlar