Afrika
Kaddafi'nin ardından ilk toplantı
Afrika Birliği'nin Etiyopya'da iki gün sürecek zirvesinde gündemde üst düzey yetkililerin seçilmesi ve kıtayı etkisi altına alan krizler var.
Haberin Öne Çıkanları
Adaylar yarışıyor
Dlamini-Zuma iddialı
Jonathan başkanlığa oynuyor

afrika birliği liderleri bloğun kurucusu libya eski lideri muammer kaddafi’nin ölümünün ardından ilk kez bir araya geliyor. iki gün sürecek zirvede gündemde üst düzey yetkililerin seçilmesi ve kıtayı etkisi altına alan krizler var. zirveye birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki moon’un da katılması bekleniyor.
etiyopya’da bir araya gelen liderler, 54 üyeli afrika birliği’nin yürütme organı olan komisyon’a başkanlık edecek yeni ismi seçmeye hazırlanıyor. güney afrika içişleri bakanı nkosazana dlamini-zuma, eski gabon dışişleri bakanı ve komisyon’un halihazırdaki başkanı jean ping’e karşı yarışıyor.
güney afrika dışişleri bakanlığı, devlet başkanı jacob zuma’nın eşi dlamini-zuma’nın 2008’den beri komisyon’un başkanlığını yürüten ping’i bozguna uğratacağı konsunda iyimser olduğu açıklamasını yapmıştı. seçim pazartesi günü gizli oylama yöntemiytle yapılacak.
jonathan iddialı
ping’e yakın kaynaklar ise orta afrika ülkelerinin ve fransızca konuşan batı ülkelerinin desteğini alan gabonlu diplomatın yeniden seçileceği konusunda kendine güvendiğini kaydetti.
ancak güney afrikalı dlamini-zuma da yürüttüğü güçlü kampanyayla 15 üyeli güney afrika kalkınma topluluğu’nun desteğini almayı başardı.
liderler aynı zamanda ekvador ginesi’nin develet başkanı teodoro obiang nguema’nın ardından afrika birliği’ne başkanlık yapacak ismi de seçecek. afrika birliği başkanlığı birer yıl süreyle üye ülkeler arasında değişiyor.
nijerya cumhurbaşkanı goodluck jonathan’ın da gambiya’nın yarıştan çekilmesinin ardından seçime katılabileceği belirtiliyor. batı afrika ülkeleri ekonomi topluluğu, jonathan’ı destekliyor.
zirve gündeminde afrika ülkeleri arasında ticari ilişkilerin güçlendirilmesi, sudan ve güney sudan arasında petrol transfer vergileri ve birliğin 10 bin askerinin bulunduğu somali’deki durum da var.
somali görüşülecek
somali’de şiddet olaylarının baş sorumlusu eş şebab isimli silahlı örgüt. örgüt, 2006 yılına kadar somali’nin merkezi ve güneyinin büyük kısmını kontrol eden islam mahkemesi birliği'nin bir koluydu.
grubun, etiyopya birlikleri tarafından bm destekli geçiş hükümetine yardım amacıyla yenilgiye uğratılmalarının ardından, eş şebab ve hizbul islam gibi, yine hükümet karşıtı, fakat gerilla savaşı yapan islamcı gruplar kurulmuştu.
afrika boynuzu dünyada yardım çalışanları için en tehlikeli bölgelerden biri olarak biliniyor. birleşmiş milletler’e (bm) somali'de 3,6 milyon ve afrika boynuzu genelinde 12 milyon kişi açlık riskiyle karşıya karşıya. bunlardan 250 bini ise ölüm riski altında. bölgede yabancı yardım kuruluşları olumsuz güvenlik koşullarına rağmen hizmet veriyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar