Libya'da yeni dönem

Kaddafi’nin oğulları mahkemede

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin iki oğlu Seyfülislam Kaddafi ve Saadi Kaddafi'nin yanı sıra dönemin birçok devlet yetkilisi yolsuzluk ve savaş suçu işlemekten mahkeme karşısına çıkıyor.

Konular: Ortadoğu, Libya
Libya 2011 yılında Zintan'da tutuklanan Seyfülislam Kaddafi'yi UCM'ye teslim etmeyi reddetmişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

mahkeme, 12 mart’ta başbakan ali zeydan’ın genel ulusal kongre (parlamento) tarafından azledilmesinin ardından başbakanlığa atanan abdullah seni’nin ailesinin saldırıya uğraması nedeniyle yeni hükümeti kurma görevini reddetmesinden bir gün sonra başlıyor.

uluslararası toplumun gözetiminde gerçekleşecek olan mahkeme, 2011’de kaddaf’inin 40 yıllık yönetiminin ardından gerçekleşen devrimin gelmiş olduğu noktayı belirlemede önemli bir adım olacak.

bm insan hakları konseyi ortadoğu ve kuzey afrika işleri bölümü’nde araştırmacı olan hanan salah, “adil bir yargılamanın olması libya adaletinin gelmiş olduğu noktayı gösterecektir. aksi takdirde libya adaleti üzerinde şüphelerin artmasını neden olacaktır” dedi.

salah’a göre, adil bir mahkemenin temel esası sayılan sanıklara avukat sağlamanın şu ana kadar tam anlamda gerçekleşmemiş olması libya adaletinde büyük sorunların olduğunu gösteriyor.

libya hükümeti’nin kaddafi dönemi istihbarat şefi abdullah senusi’nin uluslararası ceza mahkemesi’nde yargılanması yerine libya mahkemelerinde yargılanması hakkını elde etmesine rağmen uluslararası ceza mahkemesi ve insan hakları örgütleri libya adaletinin tarafsızlığından büyük endişe duyuyor. 

Nijer'den teslim alınan Saadi Kaddafi, Libyalılardan af dilemişti. [AFP)

libya’nın demokrasiye geçme deneyimi, ülkede yaşanan otorite boşluğu nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya.

libya, 2011’de gerçekleşen devrime katılan devrimcilerin silahlarını geçici hükümete teslim etmeyi reddetmesi ve ülkenin önemli petrol limanlarını ellerinde tutan silahlı grupların geçici yönetimi tehdit etmesi olaylarına tanık oluyor.

libya hükümeti saadi kaddafi’yi 6 mart 2014’te nijer’den teslim aldı. saadi kaddafi kendisine yöneltilen suçlamaları dinlemek üzere ilk defa trablus’ta mahkemeye çıkıyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;