Türkiye

'Kadına karşı suç meşru hale getirilemez'

Başbakan Davutoğlu, "Kadına karşı işlenmiş suç, kültürel veya dinsel temelle meşru hale getirilemez. Sorunun kökünü kazıyabilmek için yapmamız gereken çok şey var" dedi.

Davutoğlu, BM'nin "Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi" temalı etkinliğine katıldı. [Fotoğraf: AA]

başbakan ahmet davutoğlu, "kadına karşı işlenmiş suç, hiçbir kültürel veya dinsel temelle meşru hale getirilemez. kadına karşı şiddetle mücadele edebilmek için türkiye olarak biz çok kapsamlı kanunlar çıkardık. biliyoruz ki hala bu sorununu kökünü kazıyabilmek için yapmamız gereken çok şey var. çabalarımızı ve çalışmamızı kararlılıkla devam ettirirsek bu noktaya da ulaşırız diye düşünüyorum" dedi.

bm'nin "cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi" temalı etkinliğine katılan davutoğlu şunları söyledi:

“kadına karşı şiddetle mücadele edebilmek için türkiye olarak biz çok kapsamlı kanunlar çıkardık. biliyoruz ki hala bu sorununu kökünü kazıyabilmek için yapmamız gereken çok şey var. çabalarımızı ve çalışmamızı kararlılıkla devam ettirirsek bu noktaya da ulaşırız diye düşünüyorum. türkiye kadına karşı ayrımcılığının her türlüsünün ortadan kaldırılması konvansiyonuna taraftır. aynı zamanda avrupa konseyinin kadına karşı şiddetin ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması konvansiyonu'na da üyedir. biz istanbul konvansiyonunu kendi ülkemizdeki mevzuatın içerisine katma çabamızla 2012 martı'nda bir kanun çıkardık ve esasında bu çok önemli mevzuattır. çünkü ilk defa türkiye’de aile içi şiddetle mücadele etmek için çıkarılmış ilk kanundur"

'inisiyatifler destekleniyor'

türkiye’nin, kadının güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitliği konusunda, bm kadın girişiminin 2010 yılında ortaya kolmuş olduğu yapıyı kabul ettiğini belirten davutoğlu, bunun tarihi bir adım olduğunu kaydetti. çok daha tutarlı ve iyi koordine edilmiş ve çok daha fazla kaynaklı bir şekilde bunun devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan davutoğlu, “türkiye tüm inisiyatifleri desteklemektedir” ifadesini kullandı.

bm kadın girişimi’nin, istanbul’da bir bölgesel ofis açma kararını da mutlulukla karşıladıklarını ifade eden davutoğlu, bu ofisin avrupa ve orta asya için önemli çalışmalar yapacağını vurguladı. cinsiyet eşitliği, kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesiyle ilgili tartışmanın çok önemli bir konu olduğuna işaret eden davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“kadının güçlendirilmesiyle alakalı atılması gerekenler, dünyanın birçok yerinde öncelikler halinde. eğitim, sağlık, sosyal koruma, uygun iş ve yaşam standartları için ekonomik koşulların eşit düzeye getirilmesi hala çözülmesi gereken sorunlar. kadınların bugünün dünyasında yaşadığı sorunların çözülmesi için toplumların ve hükümetlerin önemli çalışmalar yapması gerekmektedir. eğer bunları yapamazsak toplumlarımız, daha yoksul hale gelecek ve daha kötü koşullara gideceğiz. kız çocuklarının eğitimine biz de çok büyük önem atfediyoruz. türkiye, kanada ve peru ile birlikte öncülük yaptı ve bm içerisinde dünya kız çocukları girişimi'ni başlattı. kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması ve onların erken yaşta zorunlu evliliklere itilmesinin önüne geçmeyi, en iyi adım olarak görmekte. dünyanın birçok yerinde kadınlar çatışmalar dolayısıyla şiddete maruz kalıyor”

'okullaşma yüzde 100'e çıktı'

türkiye’de kız çocukları için son 10 yılda tüm eğitim alanlarında önemli adımlar attıklarını kaydeden davutoğlu, "son 10 yıl içinde okullaşma oranı yüzde 9 artarak yüzde 100’e ulaştı. ulusal düzeyde sivil toplum örgütleriyle ve kamu idareleriyle birlikte bir kampanya düzenlemiştik. diğeri ise koşulsal eğitim yardımı ve kız çocukları için esasında erkek çocuklarına verilen burstan daha fazla burs vermek suretiyle kız çocuklarını okullaşma oranını artırma yoluna gittik" dedi. davutoğlu şöyle devam etti:

dünyanın birçok kısmında kadınlar ve kız çocukları, çatışmalar dolayısıyla şiddete maruz kalmaktalar. bu problem döngüsünü sona erdirmek için küresel olarak daha fazla şeyin yapılması lazım. bm güvenlik konseyinin almış olduğu 13-26 sayılı kararla birlikte kadınların korunması ve kız çocuklarının haklarının korunması, esasında krizlerin önlenmesine imkan tanıyacaktır. esasında bu adımlar yeterli değildir tek başına. çünkü durumlar daha kötüye giderken dünyada özellikle iç savaşlar ve devletlerin başarısızlığı nedeniyle birçok yeni kriz ortaya çıkmakta. kadının ve kız çocuklarının çatışma döneminde ve çatışma sonrası dönemlerde korunması ve desteklenmesi, esasında o ülkelerdeki güvenliği ve kalkınmayı artırıcı adımlardan bir tanesidir. dolasıyla bm yapısı altında cinsiyete dayalı şiddeti nasıl engelleriz bunun araştırmasına gitmemiz gerekir. çünkü bazen cinsiyete dayalı saldırılar kadınlara karşı savaş zamanında bir savaş aracı olarak kullanılmaktadır. bu tip kötü suçları engellemek için elimizden geleni yapmalıyız.”

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;