Türkiye

Kadınlardan 'kürtaj' yürüyüşü

Hükümetin kürtajı sınırlama girişimine tepkili kadınlar, İstanbul'daki eylemde "Benim bedenim, benim kararım" diyerek seslerini duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

Kadıköy'de eylem

Basın açıklaması yapıldı

'Elini bedenimden çek'

Kadıköy İskele Meydanı'nda miting düzenleyen binlerce kadın renkli görüntüler oluşturdu. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan’ın “kürtaj cinayettir” açıklaması ve hükümetin kürtajı sınırlamak istemesi istanbul’da binlerce kadın tarafından protesto edildi.

kadıköy’de kadın örgütleri öncülüğünde toplanan göstericiler; "benim bedenim, benim kararım", "kürtaj haktır, uludere katliamdır", "tecavüzü aklama" gibi pankartlar taşıyarak altıyol meydanı’ndan iskeleye kadar sloganlar atarak yürüdü.
 
burada yapılan ortak basın açıklamasında, devletin görevinin, kürtajı yasaklayarak istenmeyen gebelikleri sağlıksız koşullarda sonlandırmaya mecbur bırakmak değil, doğum kontrol yöntemlerine ulaşımı kolaylaştırmak olduğu vurgulandı.
 
açıklamada, kadınların kürtaj hakkının bahane edilerek bedenlerinin, emeklerinin ve geleceklerinin denetim altına alınmaya çalışıldığı savunularak, ''ne kürtaj hakkımızın ne de bedenimiz, emeğimiz ve cinselliğimiz üzerindeki haklarımızın sınırlandırılmasına izin vermeyeceğiz'' denildi.
 
açıklamanın ardından türküler eşliğinde halay çeken göstericiler, daha sonra eylemlerini sona erdirdi. 
 
10 haftaya kadar izin
 
türkiye’de kürtaj 1983 yılına kadar yasaktı. o döneme dek kürtaja sadece tıbben gerekli görülürse izin veriliyordu.  
 
değiştirilmesi gündemde olan yasaya göre göre kürtaj, hamileliğin 10'uncu haftasına kadar yapılabiliyor. ancak anne hayatının tehlikeye girmesi ya da bebekle ilgili sorunlar tespit edilmesi halinde daha ilerki haftalarda da kürtaj mümkün. ayrıca tecavüz sonucu hamile kalınırsa, 20 haftaya kadar kürtaja izin var.
 
sağlık bakanlığı’nın kürtaja yeni düzenleme getirilmesi için başlattığı çalışma devam ediyor. 
 
konunun tartışılması gerektiğini savunan sağlık bakanı recep akdağ, anne sağlığıyla ilgili durumlara itiraz etmediklerini ve böylesi bir durumda kürtaja izin verilebileceğini belirtti.
 
akdağ daha önce, tecavüz sonunu doğacak bebeğe ise gerekirse devletin bakacağını söylemişti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;