Suriyeli Mülteciler
Kamplarda donarak öldüler
Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri, Suriye’de bir hafta içinde 8’i çocuk 14 kişinin soğuktan donarak öldüğünü açıkladı. Lübnan’daki kamplarda ölenlerin sayısı ise 10’a yükseldi.

suriye insan hakları gözlemcileri'nin yaptığı açıklamada, “hava sıcaklığının sıfırın altına düşmüş olmasıyla birlikte soğuktan ölüm vakalarının arttığı tespit edilmiştir” dendi. son 24 saat içinde kar fırtınasının şiddetini arttırması ve ısının da sıfırın altına düşmesiyle, donarak ölen 14 kişiden 8’inin yaşları küçük çocuklar olduğu açıklandı.
lübnan’da ölenlerin sayısı 10'a yükseldi

suriye'deki iç savaştan kaçarak lübnan'a sığınan bir ailenin 4 aylık bebeği, ortadoğu'yu etkisi altına alan soğuklar nedeniyle donarak öldü. bölgedeki rahmet hastanesi'nden bir yetkili, artan soğukların etkisiyle son birkaç günde 4 çocuğun daha donarak hayatını kaybettiğini açıkladı. yetkililer, son vakayla soğuktan etkilenerek ölen sığınmacı sayısının 7'si çocuk, 10'a yükseldiğini belirtti.
lübnan'ı geçen hafta etkisi altına alan kar fırtınasında 3'ü çocuk, 5 suriyeli'nin hayatını kaybettiği bildirilmişti.
lübnan'da 80 bine yakın suriyeli'nin yaşadığı arsal'da sığınmacılara hizmet veren bir hastane bulunuyor.
küresel bağış kampanyası için çağrı
dünya müslüman alimler birliği, ortadoğu'da etkili olan soğuk hava nedeniyle suriyeli sığınmacılar ve gazze için küresel bağış kampanyası düzenlenmesi çağrısında bulundu.
birlik başkanı yusuf karadavi ve genel sekreter ali karadaği'nin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "sığınmacılar için ayni ve nakdi yardım yapmak şer'an vaciptir" ifadesi kullanıldı.
son günlerde bölgede etkili kar fırtınası ve şiddetli soğukların çatışmalar nedeniyle evlerini terk ederek kamplarda yaşayan milyonlarca suriyeli sığınmacı ile israil saldırılarında yerle bir olan gazze'deki halkı daha da olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, "durumun endişe verici boyutlara ulaştığı" belirtildi.
başta kamplardaki milyonlarca suriyeli sığınmacı ile gazze ve filistin halkı olmak üzere kar fırtınasının vurduğu bölgelerdeki tüm insanlara el uzatılması için islam aleminden ve bütün özgür dünyadan en kısa sürede harekete geçmesini isteyen dünya müslüman alimler birliği; bm, uluslararası insani yardım kuruluşları ve vicdan sahibi herkesi süratle bağış yapmaya davet etti. birlik, söz konusu bölgelere gerekli yardımların ulaştırılması için kara, hava ve deniz köprüsü oluşturulması çağrısında bulundu.
kaynak: dha ve aa
Yorumlar