Dört basamaklı plan
hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.
almanya'nın bonn kentinde gerçekleşen nevruz kutlamasında görüntülü mesajı yayınlanan
pkk'nın çatı örgütü kürdistan toplulukları birliği (kck) başkanı murat karayılan, örgütün cezaevindeki lideri
abdullah öcalan'ın
sınır dışına çekilme çağrısına yanıt verdi. 21 mart tarihinden itibaren resmi ve açık bir şekilde ateşkes ilan ettiklerini belirten karayılan, türkiye topraklarında hiçbir eylem yapmayacaklarını ve silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi için gerekli zeminin oluşturulmasını bekleyeceklerini söyledi.
karayılan, irak sınırları içerisindeki kandil dağı'nda kaydedilen mesajında, "eğer türk devleti, hükümet ve parlamento sorumluluğunu yerine getirir ve geri çekilmeye ilişkin gerekli kararları alırsa, gerekli komisyon ve kurumları oluşturursa, geri çekilmenin zeminini eğer oluşturursa biz onu da yerine getireceğiz. şimdi bu zeminin oluşturulmasını bekliyoruz. bu konularda bizim söyleyeceklerimiz kısaca budur" dedi.
öcalan'ın mektubunda yer alan kararların aynı zamanda kendi kararları olduğunun altını çizen karayılan, "biz bu kararı kabul ediyor ve katılıyoruz. yeni bir sürecin ve tarihi bir dönemin başlangıcı olarak görüyoruz" ifadesini kullandı.
pkk'lılara ordu birlikleri tarafından saldırı yapılmadığı sürece misillemede bulunmayacaklarını vurgulayan karayılan'a göre, örgüt barışa hazır. demokratik çözüm için gerekli adımları atacaklarını dile getiren karayılan, "üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz. öcalan'ın perspektifi özgürlük mücadelesinde yeni bir dönem başlatıyor. bu bir son değil, bir başlangıçtır. demokrasi ve özgürlük mücadelesinin başlangıcıdır" diye konuştu.
mesajında 14 yıldır imralı adası'nda müebbet hapis cezasını çeken öcalan'ın serbest kalma zamanının geldiğini belirten karayılan, avrupa'da yaşayan kürtlerden kampanya başlatmalarını istedi.
diyarbakır barış istiyor
yarı resmi anadolu ajansı, pkk lideri öcalan'ın mektubunun okunduğu diyarbakır'da yaşayanların nabzını tuttu.
ajansa konuşan hamdullah güleken, sınır dışına çekilme kararının kendileri için sürpriz olduğunu söyledi. güleken, "kimileri nevruz alanında 'türk bayrağı yoktu' diye ayrıntılara takılıyor. bunlara takılı kalınmamalı, belki bundan sonraki nevruzlarda binlerce bayrak olacak" dedi.
sultan taşlıgöl, "öcalan'ın yaptığı çağrıyı çok doğru buluyorum. artık bu ülkede bu kan dursun, bu göz yaşı dursun, barış olsun. herkesin dileği budur, benim de dileğim budur" sözlerini sarfetti.
ayakkabı boyacılığı yapan hacı çapan da, "her kim bu barışa yardımcı olursa candan onu kutlarım. biz artık yeter diyoruz; analar, babalar ağlamasın istiyoruz. başbakan bu insanların silah bırakmasını istiyor ama bu insanlar nereye gidecek bunlara da bir çözüm bulunmalı. barışı istiyorum. türk anaları, kürt anaları artık yeter diyor" şeklinde konuştu.
ajansa kürtçe açıklama yapan sadık yorgun ise, "hepimiz çok mutluyuz, uçar gibiyiz. biz barış istiyoruz. barışa inancım var ve inşallah gerçekleşecektir" ifadelerini kullandı.
yeni çözüm sürecihükümet, kürt sorunu'nun çözümü amacıyla 2012'nin son aylarında milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden öcalan'la görüşmelere başlamıştı. görüşmelerin içeriğini ise kamuoyuna ilk olarak 31 aralık'ta başbakan recep tayyip erdoğan'ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan kamuoyuna açıklamıştı.
pkk lideri öcalan, imralı’daki görüşmelerin ardından bdp'li ve bağımsız milletvekilleri üzerinden bdp'ye, örgütün kandil'deki silahlı güçlerine ve avrupa kanadına birer mektup göndermişti.
yanıt mektuplarının imralı'ya iletilmesiyle pkk lideri diyarbakır'daki nevruz kutlamasında ateşkes ve sınır dışına çekilme çağrısını yapmıştı.
pkk, 1984 yılından bu yana özellikle türkiye'nin güneydoğusu ve doğusunda silahlı eylemler düzenliyor. ordu birlikleri ve pkk'lılar arasındaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, 40 bini buluyor. türkiye sınırları içerisindeki silahlı pkk'lı sayısı ise, tahminlere göre 3 bin 500. başbakan recep tayyip erdoğan, hafta içinde yaptığı açıklamada ülke topraklarında 1500 pkk'lı bulunduğunu belirtmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar