Sağlık
'Kanser aşısı henüz tedavi edici değil'
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, kanser aşısı üzerinde 40 yıldır araştırmalar yapıldığını, umut verici olan son araştırmalarda henüz tedavi aşamasına gelinmediğini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Küba'da geliştirilen aşı kemoterapidan fayda görenlerde uygulandı ve iki aya kadar ömrü uzattığı gözlemlendi.

türk tıbbi onkoloji derneği (ttod) yönetim kurulu, akciğer kanserinin aşı ile tedavi edilebilirliği konusunda bir açıklama yaptı. açıklamada, aşı ile ilgili çalışmaların devam ettiği belirtilerek “bugün için standart tedavi olarak kabul edilmesi mümkün değildir” denildi.
küba’da geliştirilen aşı ile ilgili olarak “kemoterapinin faydalı olduğu 176 hastada ilk iki ay içinde başlanılan aşı tedavisiyle ömür iki aya kadar uzamaktadır. az sayıda hastayla yapılan çalışmalarda görülen küçük ama olumlu sonuçlar nedeniyle aşıyla ilgili daha ileri çalışmalar yapılmaktadır” ifadesi kullanıldı.
akciğer kanseri aşısı nedir?
türk tıbbi onkoloji derneği'nin açıklamasına göre racotumumab adlı aşının özelliği bağışıklık sistemini uyarması. aşının bu yolla neugcgm içeren kanser hücrelerini tanıyıp yok eden antikorlar oluşmasını sağladığı görüldü.
umut verici sonuçlar
açıklamada “aşı ile ilgili ilk çalışmalar ileri evre melanom (cilt kanseri), meme ve akciğer kanserlerinde yapılmıştır. az sayıda hastada araştırma amacıyla yapılan ve faz i denilen bu çalışmalarda aşının bağışıklık sistemini uyarabildiği ve hastalar üzerinde yan etkilerinin fazla olmadığı bulunmuştur" denildi.
"daha sonra yapılan faz ii çalışmalarda; ilk verilen kemoterapi kürlerinden sonra racotumumab aşısı uygulananların, uygulanmayanlara oranla daha uzun süre yaşadıkları gösterilmiştir. hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmektedir. kemoterapinin faydalı olduğu 176 hastada ilk iki ay içinde başlanılan aşı tedavisiyle ömür iki aya kadar uzamaktadır."
hasta üzerinde deneme süreci
aşının değerlendirilmesiyle ilgili en önemli aşama olan faz iii çalışması henüz sonuçlanmış değil. buna rağmen önceki çalışmaların olumlu sonuçları dikkate alınarak aşı küba ve arjantin’de 2013 yılında onaylanmıştı. faz iii çalışması kapsamında küba, arjantin, brezilya ve singapurʹda hasta alımına devam ediliyor ve sonuçların eylül 2015ʹte açıklanması bekleniyor. ttod'nin açıklamasına göre ancak bu çalışmanın sonuçları görüldükten sonra aşının gerçek etkisi anlaşılacak.
Yorumlar