Balkanlar

Karadağ'da Vujanoviç yeniden seçildi

Seçim Komisyonu, muhalefetin aksi yöndeki iddiasına karşın Cumhurbaşkanının oyların yüzde 51'ini aldığını açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Üçüncü kez seçildi

Oy oranı, yüzde 51

AGİT: Genelde standartlara uygun

Vuyanoviç'in pazartesi günü seçimi kendisinin kazandığı açıklaması, muhalefetin tepkisini çekmişti. [Reuters]

2006'da sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden karadağ'da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, halen bu görevi sürdüren filip vuyanoviç kazandı. sosyalist demokrat parti'nin (dps) adayı vuyanoviç, böylece üçüncü kez göreve seçilmiş oldu. 

karadağ seçim komisyonu'ndan pazartesi günü yapılan açıklamada, vuyanoviç'in oyların yüzde 51,21'ini aldığı belirtildi. cumhurbaşkanı'nın rakibi ve muhalefetteki demokratik cephe'nin (df) adayı miodrag lekiç'in oy oranı ise yüzde 48,79'da kaldı. 

seçime katılım oranı ise yaklaşık yüzde 64 oldu. 

iki aday da pazartesi günü seçimin galibi olduklarını iddia etmişlerdi. lekiç, rakibinin zaferini ilan etmesine tepki göstererek ‘yolsuzluk yapıldığına dair belirtiler’ olduğunu söylemiş ve vuyanoviç’i ‘ciddi ve sorumlu’ olmaya davet etmişti.

seçim komisyonu'nun kararına itiraz eden muhalefet, oyların yeniden sayılmasını istiyor. 

avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit) gözlemcileri ise 'seçimin genelde standartlara uygun olduğunu' duyurmuştu.

ab ve nato üyeliği sözü

karadağ cumhurbaşkanı vuyanoviç, seçim kampanyası süresince ülkeyi avrupa birliği (ab) ve nato üyesi yapmayı vadetmişti.

karadağ'daki yüksek organize suç ve yolsuzluk oranları, ülkenin ab üyeliğinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;