İşgal sonrası Afganistan

Karzai: ABD'ye güvenmiyorum

NATO'nun çekilmesi sonrası, Amerikan güçlerinin ülkede kalmasını sağlayacak güvenlik anlaşmasının tartışıldığı Afganistan'da Cumhurbaşkanı, iki ülke arasında güvenin azaldığını söyledi.

Afganistan'da halen, 60 bini ABD'li toplam 86 bin civarında NATO askeri bulunuyor. [Reuters]
afganistan cumhurbaşkanı hamid karzai, 2014 sonrsası abd askerlerinin ülkede kalmasına imkan veren güvenlik anlaşmasının görüşüldüğü afgan halk meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, "amerikalılara güvenim yok, onların da bana güveni yok" dedi.
 
son 10 yılı abd'ye karşı mücadele vermekle geçirdiğini belirten karzai, washington'un da kendisine karşı propaganda yürüttüğünü söyledi.
 
karzai buna rağmen, meclis üyelerinden güvenlik anlaşmasını desteklemelerini istedi. zira kabil hükümetiyle washginton'un, anlaşma metninde uzlaştığı duyuruldu.
 
kerry açıkladı
 
çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında ikili güvenlik anlaşması'nın sağlandığını duyuran abd dışişleri bakanı john kerry, karzai ile telefonla görüştüğünü söyledi. kerry, "cumhurbaşkanı karzai ile bir dizi konuşmadan sonra, ikili güvenlik anlaşmasının nihai dili üzerinde bir anlaşmaya vardığımızı söylemekten memnuniyet duyuyorum" dedi.
 
ülkede kalacak amerikan askerlerinin 'muharebe' rolünün bulunmadığını belirten kerry, kuvvetlerin tamamen afgan askerlerini eğitmek ve destek için ülkede kalacağını aktardı.
 
ancak afgan hükümetinden sızan anlaşma taslağına göre, abd askerlerinin tek taraflı olarak operasyon düzenlemesine ve şüpheli durumlarda afgan vatandaşlarının evlerine girip arama yapmasına imkan tanınıyor. bu düzenleme iki ülke arasındaki en önemli tartışma konusun olurken, kabil hükümeti ne olursa olsun hiçbir yabancı askerin afgan halkının evlerine girip arama yapmasını kabul etmiyordu. washington yönetimi ise el kaide, taliban ve diğer silahlı gruplara yönelik 'terörle mücadele' kapsamında bu maddenin geçerli olmasını istiyordu.
 
halk meclisi karar verecek
 
anlaşmanın geçerli olması için ise son sözü afgan halk meclisi söyleyecek. sadece çok önemli konuları görüşmek üzere bir kaç yılda bir toplanan halk meclisi üyesi ülkenin önde gelen 2 bin 500 ismi, anlaşmaya ya 'tamam' diyecek ya da reddedecek.
 
meclisin anlaşmayı reddetmesi halinde amerikan askerleri 2014 sonunda bu ülkeden tamamen çekilecek. kabul edilmesi durumunda ise yaklaşık 10 bin amerikan askerinin ülkede kalması öngörülüyor. anlaşma sonlandırılmadığı takdirde 2024 yılına kadar geçerliliğini koruyacak.
 
abd önderliğindeki muharip güçler, afganistan'ı ekim 2001'de, new york ve washington'da gerçekleşen 11 eylül saldırılarının hemen ardından işgal etmişti. abd saldırıları o dönem afganistan'da iktidarda olan taliban ve el kaide örgütünün organize ettiği gerekçesiyle savaşı başlatmıştı. afganistan'daki muharip askeri sayısı son bir kaç yıldır aşamalı olarak azaltılıyor.
 
ülkede kalan 86 bin civarındaki nato askerinin 2014 yılı sonunda tamamen çekilmesi öngörülüyor.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;