Kürt sorunu
KCK davasına nakil yok
PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya ilişkin Diyarbakır'da görülen davanın başka bir ilde görülmesiyle ilgili talep reddedildi.
Haberin Öne Çıkanları
Başka bir ile nakli isteniyor
Milletvekilleri de sanık
Müebbet isteniyor

kürdistan topluluklar birliği türkiye meclisi (kck/tm) davasının 28. duruşması diyarbakır adliyesi'nde yapıldı. 104'ü tutuklu 152 kişinin yargılandığı davada sayının fazla olması nedeniyle sanıkların duruşmaya gruplar halinde getirilmesini öngören mahkeme kararına ve savcının davanın başka bir nakledilmesi konusundaki talebine itiraz edildi.
duruşmada söz alan avukatlardan diyarbakır barosu başkanı mehmet emin aktar , "bizler bütün müvekkillerimizin salonda hazır bulunmasını istiyoruz. 27 oturumdur hiçbir sanık mahkemeye saygısızlık yapmamıştır. davanın nakli için güvenlik kaygısı söz konusu değildir. yargılamadan kaçmıyoruz. buradan savunma yapmak istiyoruz. yargılamanın yapılmadığı yönünde problem varsa bu sanık veya avukatlardan kaynaklanmamaktadır. iddia makamının 'davanın nakli' talebiyle avukatlara 'aba altından sopa gösterilmektedir.' söz konusu nakil talebi bize göre yersizdir" diye konuştu.
duruşmaya ara veren mahkeme, cumhuriyet savcısı levent kaya'nın davanın nakli konusundaki talebinin "sanık avukatlarının bundan sonraki duruşmaya katılacaklarının anlaşıldığı, bu nedenle hukuki gerekçelerin ortadan kalktığı" gerekçesiyle reddini kararlaştırdı. mahkeme ayrıca bundan sonraki celselere tüm sanıkların getirilmesine de karar verdi.
duruşmada söz alan sanık avukatlarından diyarbakır barosu başkanı mehmet emin aktar, uzun tutukluluk süresine değinerek, ''yaklaşık 32 aydır süren tutuklulukla karşı karşıyayız. 32 ayın 18'i soruşturma evresinde, 14'ü kovuşturmada geçti. 28 oturumdur daha hiçbir sanığın sorgusu yapılmadı ve savunması alınmadı. iddianamenin okunması dışında hiçbir ilerleme olmamıştır. uzun süren tutukluluk ceza ve infaza dönüşmüştür'' dedi.
iddianameden
diyarbakır cumhuriyet başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 151 sanık hakkında ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'', ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü pkk'nın sözde avrupa sorumlusu sabri ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan demokratik toplum partisinin (dtp) 28 yöneticisi ve diyarbakır büyükşehir belediye başkanı osman baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclis üyesi de şüpheliler arasında bulunuyor.
26'sı kadın 103 tutuklu arasında batman belediye başkanı nejdet atalay, diyarbakır'ın kayapınar belediye başkanı zülküf karatekin, şırnak'ın cizre belediye başkanı aydın budak, şanlıurfa'nın suruç belediye başkanı ethem şahin ve viranşehir belediye başkanı leyla güven, mardin'in kızıltepe belediye başkanı ferhan türk'ün yanı sıra kapatılan dtp'nin eski genel başkan yardımcıları kamuran yüksek, bayram altun ile selma irmak, eski diyarbakır büyükşehir belediyesi başkan vekili ali şimşek, ihd genel başkan yardımcısı ve diyarbakır şube başkanı muharrem erbey, kapatılan dep'in eski milletvekili hatip dicle, eski dicle belediye başkanı abdullah akengin, eski batman belediye başkanı hüseyin kalkan, eski viranşehir belediye başkanı emrullah cin, eski ergani belediye başkanı nadir bingöl, diski genel müdürü yaşar sarı da yer alıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar