Kürt sorunu
KCK'da ikinci iddianame kabul edildi
Çoğunluğu avukat olan 50 sanığın isminin geçtiği belgede, PKK ile Ergenekon arasında bağlantı olduğu iddiası da yer alıyor.

pkk'nın şehir yapılanması kck'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında çoğunluğu avukatlardan oluşan 50 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, yedi kişinin 15 ile 22,5'ar yıl, 43 kişinin de 7,5 ile 15'er yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.
özel yetkili istanbul cumhuriyet savcısı ismail tandoğan tarafından hazırlanan ve istanbul 16. ağır ceza mahkemesi'nce kabul edilen 892 sayfalık iddianamede, aralarında eski dep milletvekili mahmut alınak, pkk lideri abdullah öcalan'ın avukatları doğan erbaş, mustafa eraslan ve cemo tüysüz'ün isimleri yer alıyor.
iddianamede, pkk/kck önderlik komitesi yapılanmasına dahil olarak, yürütmesi, basın sözcüsü ve üyelerinin, üst düzey örgüt mensupları ile pkk lideri abdullah öcalan arasında aktarım yaptıkları, böylelikle örgütün varlığını devam ettirebilmesi için mensuplarının yönlendirilmesinde etkin olarak yönetici düzeyinde yer aldıkları belirtildi.
öcalan ile görüşme öncesi ve sonrasında yürütme içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren şahıslar ile görüşmeyi gerçekleştirecek üyelerin asrın hukuk bürosu'nda toplantı yaparak, örgütü yönetici düzeyde talimatlar oluşturdukları ifade edilen iddianamede, şehirlerde ve kırsal alanda örgüt içerisinde faaliyet gösteren tüm mensuplarına eylem talimatı verdikleri, bu talimatlar ile eylemlerin yapıldığı kaydedildi.
önderlik komitesi'nin yürütmesi olarak belirtilen sanıklar cengiz çiçek, ibrahim bilmez, ömer güneş, faik özgür erol, hatice korkut, emran emekçi ve komitenin basın danışmanı cengiz kapmaz'ın, pkk/kck'nin yöneticisi düzeyinde terör örgütü adına faaliyet gösterdikleri belirtilerek, bu sanıkların 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçundan 15 ile 22,5'ar yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.
önderlik komitesi üyesi olarak geçen, aralarında mahmut alınak'ın da bulunduğu 43 kişinin ise 'silahlı örgüte üye olmak' suçundan 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
avukatın itiraflarına yer verildi
iddianamede, soruşturma aşamasında dosyası ayrılan, ancak önemli olması nedeniyle ifadelerine iddianamede yer verilen irfan dündar'ın, abdullah öcalan ile görüşen avukatların, kendi içerisinde hiyerarşik bir yapıda pkk içerisindeki etkinliğine göre 1, 2 ve 3. halka olarak gruplandırıldıkları bilgisini verdiği kaydedildi.
ayrıca irfan dündar'ın, abdullah öcalan'ın örgütün gelişmesi ve yönetilmesinde prof. dr. yalçın küçük ile işçi partisi (ip) genel başkanı doğu perinçek'in fikirlerinden faydalandığını söylediği belirtildi.
iddianamede, dündar'ın, ''ergenekon yapılanması ile pkk/kck arasında şahit olduğunuz bağlantılar hakkında bildiklerin nelerdir?'' şeklindeki soruya verdiği cevap da yer aldı.
iddianamede, dündar'ın şunları söylediği kaydedildi:
''2005'te sabri ok cezaevinden çıktıktan sonra ağrı'nın eleşkirt ilçesinde askerlik görevini yapmakta iken ben bir kere ziyaretine gitmiştim. burada yaptığım ziyarette sabri ok'un yakın arkadaşlarından ve sürekli kendisini ziyaret eden, ismini şu an hatırlamadığım bir şahıs bana, sabri ok'un askerlik görevini yaparken jandarma istihbaratından zeki ya da zekeriye isimli bir binbaşı ile sürekli temas halinde bulunduklarını, fikir alışverişinde olduklarını, sabri ok'un askerlik yaptığı dönemde iki askerin kendisini koruduğunu anlattı. askerliği bittikten sonra sabri ok'un örgüt içerisinde hızla yükselerek avrupa sorumluluğuna geldiğini ve abdullah öcalan tarafından da sabri ok'un örgüt içerisinde korunduğunu ve bir keresinde abdullah öcalan'ın 'benim türkiye temsilcim' dediğini hatırlıyorum. dolayısı ile sabri ok'un ergenekon yapılanması ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum. yukarıda da ifademde anlattığım gibi sabri ok ile hatice korkut isimli şahısların 2006 yılı sonlarında havayolu ile çok rahat bir şekilde kuzey irak'a, pkk'nın kamplarına gittiğine şahit oldum.''
iddianamede ayrıca , abdullah öcalan'ın 12 eylül 2010'daki referandumun boykot edilmesi yönünde avukatları aracılığıyla verdiği talimat üzerine, örgüt mensuplarının vatandaşların oy kullanmaya gitmelerini engelledikleri belirtildi.
üç yıllık soruşturma
kck’ya yönelik soruşturma 14 nisan 2009’da başladı. pkk'nın da dahil olduğu çatı örgütü kck'ya yönelik diyarbakır başta olmak üzere çok sayıda ilde yapılan operasyonlar neticesinde açılan ana davada yargılananlar aralarında bdp’li belediye başkanları, parti ve dernek yöneticileri de bulunuyor.
savcılık tarafından hazırlanan ilk iddianamede geçen bilgilere göre, pkk lideri abdullah öcalan tarafından kurulduğu öne sürülen kck’nın amacı, örgütün silahlı kadrolarıyla şehir kadroları arasında bağlantı sağlamak.
silah veya bomba gibi delillerin bulunmadığı iddianamede, pkk’dan talimat almak, belediye başkanlarını yargılamak, işadamlarını örgüte bağışa zorlamak gibi iddialara yer veriliyor.
soruşturma aralık ayında medyaya da sıçramış, aralarında vatan ve birgün gazeteleri ile diha muhabirlerinin de olduğu 36 gazeteci tutuklanmıştı.
kck üyeliği suçlamasıyla şimdiye kadar iki binin üzerinde kişi gözaltına alındı, bunlardan 511'i tutuklu yargılanıyor. bdp, tutuklu sayısının yedi bini bulduğunu savunuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar