Türkiye

'Kemikler 100 yıllık'

Adli Tıp Kurumu'nun, Diyarbakır İçkale’de sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan kafatası ve kemiklerle ilgili raporu açıklandı.

Haberin Öne Çıkanları

Hayvan kemiği de var

Ölüm sebebi tespiti yok

Diyarbakır’daki kazıyla aynı nedenle Şırnak’ta da iki noktada kazı başlatılmıştı. [AA]

diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı, adli tıp kurumu'nca içkale'de kazılarda çıkarılan kemiklerde yapılan incelemeyle ilgili hazırlanan raporu açıkladı. başsavcılık açıklamada, ''en az 100 yıl toprak altında kalmaya bağlı morfolojik değişimler tespit edildiğini, kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgu saptanmadığını, bütünlüğü bozulmamış kemik dokuları üzerinde herhangi bir ateşli silah, kesici, ezici alet veya herhangi bir patlayıcıyla oluşması muhtemel lezyon görülmediğini'' bildirdi.

gönderilen kemik parçaları içinde farklı hayvanlara ait çok sayıda kemik ve diş örneği de bulunduğu raporda belirtildi.

raporda ayrıca, alınan diş örnekleri üzerinde moleküler genetik incelemenin devam ettiği, yapılan incelemenin tamamlanmasının ardından ek rapor şeklinde gönderileceği vurgulandı.

soruşturma açılmıştı

bir dönem jandarma istihbarat ve terörle mücadele (jitem) tarafından kullanılan bir yapı ile eski bir cezaevinin de bulunduğu bölgedeki restorasyon çalışmaları sırasında toprak altından kafatasları çıkması üzerine savcılık talimatıyla soruşturma açılmıştı.

il özel idare müdürlüğü'nce görevlendirilen işçilerin, büyük bir kısmının sağlık sorunlarını gerekçe göstermesi üzerine salı günü kazılara ara verilmiş, bunun üzerine diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı, diyarbakır valiliği'ne yazı yazarak, yeni personel görevlendirilmesi talebinde bulunmuştu.

şırnak'ta da var

diyarbakır’daki kazıyla aynı nedenle şırnak’ta da iki noktada kazı başlatılmıştı. 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybolduğu öne sürülen beş köylüyle ilgili başlatılan kazılarda sait şen, beşir başkök ve abdullah güler’e ait kemikler bulunmuştu. kazı çalışmaları yakından takip eden kayıpların yakınları ölenleri giysilerinden tanımıştı.

bölgede yapılan kazılarda bugüne kadar çok sayıda insana ait kemik ve kafatası bulunmuştu.

bölgenin sit alanı olması nedeniyle kazma ve kürekle yapılan kazılarda, özel yetkili savcının kültür ve tabiat varlıklarını koruma kuruluna yazdığı yazıya olumlu yanıt verilmesi üzerine küçük iş makineleri de kullanılmaya başlanmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;