Afrika

Kenya'da hükümet aracına saldırı

Eğitim görevlilerinin içinde bulunduğu arabaya gerçekleştirilen eylemde dört kişi hayatını kaybetti. Polis Eş Şebab örgütünden şüpheleniyor.

Haberin Öne Çıkanları

Sınav kağıtları taşınıyordu

Araçta sekiz kişi vardı

Güvenlik önlemleri arttırıldı

Somali merkezli Eş Şebab örgütünün saldırı tehditleri sonrasında güvenlik önlemleri arttırıldı. [Reuters]

Eş Şebab’ın kökeni

örgüt, 2006 yılına kadar somali’nin merkezi ve güneyinin büyük kısmını kontrol eden islam  mahkemesi birliği'nin bir koluydu. grubun, etiyopya birlikleri tarafından bm destekli geçiş hükümetine yardım amacıyla yenilgiye uğratılması sonrası, eş şebab ve hizbul islam gibi, yine hükümet karşıtı islamcı gruplar kurulmuştu. ancak bu gruplar, gerilla savaşını tercih ediyor. 

kenya’nın somali sınırında yer alan mandera şehrinde, hükümete ait bir araca el bombası ve makineli tüfeklerle saldırı gerçekleştirildi. perşembe günü yaşanan saldırıyla ilgili konuşan bir polis yetkilisi, araçta sekiz sivilin bulunduğunu ve bunlardan dördünün yaşamını yitirdiğini ifade etti.

yetkili, araçtaki kişilerin sınav kağıtlarını bir okula götürmek için yola çıkan eğitim ve güvenlik görevlileri olduğunu açıkladı. saldırının arkasında kimin olduğu henüz netlik kazanmadı.

başkent nairobi’den bildiren al jazeera muhabiri peter greste, saldırıyla ilgili şüphelerin eş şebab örgütüne yöneldiğini ancak kesin bir sonuca varmak için erken olduğunu kaydetti.

greste, örgütün bu tip saldırılar yerine daha sembolik hedeflere yöneldiğini ancak polisin yine de ağırlıklı olarak eş şebab üzerine yoğunlaşacağını aktardı. ülkede, somali merkezli örgütün saldırı tehditleri sonrasında güvenlik önlemleri arttırıldı.

zanlı itiraf etti

nairobi’de bu hafta düzenlenen iki ayrı saldırı nedeniyle tutuklanan 28 yaşındaki elgiva bwire oliacha, mahkemeye verdiği ifadede eş şebab üyesi olduğunu itiraf etmişti.

mohamed seyf ismini de kullanan zanlı, salı günü bir otobüs durağına düzenlenen ve bir kişinin ölümüne neden olan saldırı da dahil olmak üzere dokuz ayrı suçlamayı kabul etmişti. zanlı yakaladığında, evinde 13 el bombası ve yüzlerce mermi bulunmuştu.

başkentte bir gece kulübüne pazar sabahı erken saatlerde el bombası atılmıştı. polis yetkilileri, şehir merkezindeki kulübe düzenlenen saldırıda 14 kişinin yaralandığı açıklamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;