İşgalin ardından Irak
Kerkük'te bombalı saldırılar
Irak'ta merkezi yönetimle Kürtler arasındaki gerilimin merkezi olan kentte patlayıcılar peş peşe infilak ettirildi, en az altı kişi öldü.
Haberin Öne Çıkanları
Bir dizi patlama
Anlaşma sağlandı
ABD araya girdi

irak'ın kuzeyindeki kerkük'te, salı günü birçok noktada patlamalar meydana geldi. patlayıcı yüklü araçlar ve yol kenarına bırakılan bombaların kullanıldığı saldırılarda, resmi yetkililer en az altı kişinin öldüğünü, 60 kişinin ise yaralandığını açıkladı.
saldırılar, ülkedeki ihtilaflı bölgelerin kontrolü için karşı karşıya gelen kuzeydeki bölgesel kürt yönetimi ile bağdat hükümetinin anlaşmaya varmasının üzerinden bir gün geçmeden gerçekleşti.
saldırılardan ilki, şehrin doğusunda kürt yönetimi lideri mesut barzani'nin kürdistan demokratik partisi'ni (kdp) hedef aldı. partinin gençlik kollarına ait bir binanın yakınlarında bombalı aracın infilak ettirilmesiyle iki kişi öldü, yedi kişi yaralandı.
bomba yüklenen bir başka aracın patladığı ikinci saldırı 10 dakika sonra gerçekleşti. kentin kuzeydoğusunda, kürtlerin yoğun yaşadığı bölgeyi sarsan patlamada kürt asıllı bir güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi, yaralanan dört kişi hastanelere kaldırıldı.
üçüncü patlamanın adresi de şehrin kuzeyiydi. bombalı aracın infilak ettirildiği noktada bir kişi öldü, patlama beş kişinin yaralanmasına yol açtı.
son saldırılar, kerkük'ün doğusundaki yol kenarına bırakılan bombaların patlamasıyla gerçekleşti. iki farklı noktada patlayıcıların hedefi olan biri polis iki kişi hayatını kaybetti.
abd araya girdi, taraflar anlaştı
ülkenin şii başbakanı nuri el maliki'nin kurduğu 'dicle operasyon gücü' isimli askeri birliğin, kuzeydeki bölgesel kürt yönetimi topraklarına doğru ilerlemesiyle irak günlerdir diken üstündeydi.
tuz harmatu'da kürt peşmergeler ve ordu birlikleri arasındaki çatışmayla iyice tırmanan gerilim, tarafların geri adım atmamasıyla had safhaya çıkmıştı. 30 kilometre mesafeyle mevzilenen peşmergeler ve askerler elleri tetikte beklerken, kürt tarafı kerkük'e tanklarla yığınak yapmıştı.

bağdat, sarı bölgenin kürt yönetimine ait olduğunu kabul ederken, kahverengi bölge ihtilaflı durumda. [al jazeera]
16 kasım tarihinde başlayan erbil-bağdat hattındaki krizin çözülmesi için yapılan görüşmeler ise, pazartesi akşamı abd'nin araya girmesiyle bağdat'ta anlaşmayla sonuçlandı. irak'ta merkezi yönetim ve kürtler arasındaki ihtilaflı bölgelerin ele alındığı toplantı sonucunda, silahlı güçlerin eski bölgelerine çekilmesi için mutabakata varıldı.
masaya oturan kürt bölgesel yönetimi peşmerge bakanlığı ile irak savunma bakanlığı yetkililerine, bölgede görev yapan bir abd'li general de eşlik etti.
anlaşmaya göre, iki taraf arasında bir askeri konsey çalıştırılacak.

maliki'nin ofisinden yapılan açıklamada, görüşmeden kürt, arap ve türkmenlerin yaşadığı ihtilaflı bölgelerde gerginliğin dozunun azaltılması yönünde bir mutabakata ulaşıldığı da belirtildi.
barzani cephesi ise, 2009 yılında ortaya çıkan söz konusu tartışmalı toprakların korunması için ortak güvenlik gücü kurulması önerisine sahip çıktı.
irak meclis başkanı usame nuceyfi, taraflar arasında arabuluculuğa soyunmuştu.
al jazeera diyarbakır muhabiri mahmut bozarslan, 16 kasım'dan önceki sınırlara dönülmesiyle kürt tarafının kazançlı çıktığını aktarıyor. bozarslan'a göre, kürtler kerkük, diyala ve selahaddin gibi vilayetlerdeki ihtilaflı bölgelerdeydi ve anlaşma kuzeye yönelen irak ordusunun geldiği yere döneceği anlamı taşıyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar