Türkiye

Kılıçdaroğlu: Değişim zamanı

Ana muhalefetin yeni yönetim kadrolarının belirleneceği kurultaya rakipsiz giren CHP lideri, Kürt sorunuyla ilgili mesajlar verdi.

Haberin Öne Çıkanları

34. kurultay

Rakipsiz giriyor

Posterler asıldı

Kılıçdaroğlu, Genel Başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana CHP dördüncü kurultayını düzenliyor. [AA]

türkiye’nin ana muhalefet partisi chp’nin ‘demokrasi ve değişim’ sloganıyla tanıttığı 34’üncü olağan kurultayı ankara’da yapılıyor.

iki gün sürecek kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. chp lideri kemal kılıçdaroğlu bu yarışa rakipsiz giriyor, ancak asıl çekişmenin salı günü yapılacak olan parti meclisi (pm) ve yüksek disiplin kurulu (ydk) seçimlerinde yaşanması bekleniyor.
 
sabah saatlerinde kurultayın düzenlediği ankara spor salonu’nu dolduran partililer kılıçdaroğlu’nun içeri girişiyle büyük coşku yaşadı. yoğun bir kalabalığın arasından geçerek partilileri selamlayan kılıçdaroğlu salondaki yerini aldı. 
 
chp liderinin konuşmasının ilk bölümünü kurultayın sloganına paralel olarak 'değişim' mesajları içerdi. kılıçdaroğlu, "sistemden beslenenler, değişimden memnun olmazlar. sistemden beslenenler, değişime karşı çıkarlar. tarihin her döneminde sistemden yana olanlar oradan beslenenler, hep değişime karşı çıkmışlardır" dedi.
 
sosyal demokratların toplumda var olan eşitsizlikleri, haksızlıkları ve mağduriyetleri gidermek için yola çıktıklarını dile getiren kılıçdaroğlu, onun için ''sosyal demokrasinin temelinde değişim, değişim, değişim vardır'' dediklerini kaydetti.
 
'35 yıllık cenazeyi kaldıralım
 
kürt sorunu ve güneydoğudaki şiddet olayarı chp liderinin verdiği mesajlarda üst sıradaydı. 
 
kılıçdaroğlu, ister kürt, ister doğu, güneydoğu, ister terör sorunu denilsin, ortada 30-35 yıldır bir cenaze durduğunu, bunun kaldırılması gerektiğini ancak kimsenin cesaret edemediğini söyledi. 
 
chp olarak bu sorunu çözmeye, bu coğrafyaya barışı getirmeye kararlı olduklarını ifade eden kılıçdaroğlu, "yetki verin, halkın iktidarını kuralım türkiye'yi anaların ağlamayacağı bir barış cennetine dönüştürelim" diye seslendi.
 
dış politikada hükümete yüklendi
 
kılıçdaroğlu konuşmasının önemli bir bölmününde de hükümetin dış politikasını eleştirdi. 
 
düşman üretme üzerine bir dış politika olamayacağını ifade eden kılıçdaroğlu, ''1639 kasr-ı şirin anlaşması'ndan bu yana iran ile aramızda hiçbir sorun çıkmamıştı. ilk kez kürecik'te israil kalkanından sonra iran, kürecik'i vuracağını söyledi. aradan yüzyıllar geçmiş, komşuyla hasım olunuyor'' diye konuştu.
 
eski genel başkan deniz baykal erken saatlerde kurultay salonuna geldi. [aa]
 
kılıçdaroğlu, güney kıbrıs rum kesimi'nin, doğu akdeniz'de, zengin petrol, doğalgaz yatakları bulduğunu anımsatarak, türkiye'nin, celallenerek, "arama yapamazsın, yaparsan savaş nedeni" dediğini söyledi. kılıçdaroğlu, buna rağmen arama yapıldığını ifade ederek, türkiye'nin, piri reis gemisini gönderdiğini ancak yolda arızalandığı için geri çekildiğini anlattı.
 
türkiye'nin itibarının zedelendiğini belirten kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"türkiye, bu hale düşmemeliydi. türkiye'yi bu hale sokanların, halka bakacak yüzlerinin olmaması lazım. güney kıbrıs olayında celallenmek istediler bir telefon geldi, 'aramayı yapan gemi, bizim ülkemizin gemisidir', yelkenlerini indirdiler, koltuklarına oturdular, seslerini kestiler. 
 
"onurlu, dik duran bir türkiye cumhuriyeti. bu iktidar, onurlu türkiye'ye yakışmıyor, bu iktidar türkiye'nin geleceğine ipotek koyan bir iktidardır. aynı telefon rahmetli ecevit'e de gelmişti. afyonu, türk köylüsünün ekemeyeceğini söylediler. ecevit, 'halkımın çıkarlarını düşünürüm, afyonu ekeceğiz ve çiftçim kazanacak' dedi. işte biz o kültürden geliyoruz. halkımızı düşünen kültürden geliyoruz"
 
hesap komisyonu önerdi
 
kılıçdaroğlu, gittikçe otoriterleşen, özgürlükleri askıya alan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya olduklarını savunarak, demokrasinin lütuf değil, insanların ağır bedeller ödeyerek kazandıkları bir hak olduğunu, bu haktan asla vazgeçmeyeceklerini belirtti.
 
siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda sanatçı ve aydın kurultayı takip etti. [aa]
 
demokrasinin, yolsuzlukları, ahlaki çöküntüleri kabul etmediğini dile getiren kılıçdaroğlu, demokrasilerde yöneticilerin halka hesap verdiğini söyledi. kılıçdaroğlu, tbmm içtüzüğü'nün değişerek, kesin hesap komisyonu oluşturulması, vatandaşların vergisinin hesabının sorulması, başkanının da ana muhalefetten olmasını önerdi.
 
olaysız geçiyor
 
kurultay salonunun dışına chp bayrakları ve genel başkan kemal kılıçdaroğlu'nun büyük boy posterleri asıldı. davetliler, basın mensupları ve partililer ayrı ayrı kapılardaki güvenlik noktalarında kontrolden geçirildikten sonra salona alındı. 
 
salonun içi mavi, beyaz ve kırmızı renkte balonlar ile chp bayrakları ile süslendi. tribünleri etrafı çeşitli sloganların dönüşümlü olarak yansıtıldığı ışıklı panolarla çevrildi. panolarda 'sevdamız türkiye', 'milli irade hapsedilemez', 'baskı ve zulüm düzeni chp ile bitecek' gibi sloganlar yansıdı. ayrıca chp’nin eski liderleri ismet inönü ile bülent ecevit’in posterleri de dikkat çekti. 
 
kurultay saolunda ya da dışarda şuana kadar önemli bir olay çıkmadı.
 
çarşaf liste uygulanacak
 
divan başkanlığını altan öymen’in yapacağı kurultayda toplam 1282 delege, chp’nin yeni yönetim kadrosunu şekillendirecek olan 60 kişilik pm ile 15 kişilik ydk üyelerini belirleyecek. parti meclisi'nin sekiz asıl üyesi, bilim yönetim ve kültür platformu üyeleri içinden ve genel başkan'ın önereceği 12 kişi arasından seçilecek. organ seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet, yüzde 10 da gençlik kotası uygulanacak. 
 
üyeler bu kez diğer kurultaylardakinden farklı olarak, her delegeye aday olma hakkı veren çarşaf liste yöntemi ile belirlenecek. chp parti meclisi daha önce ise genel başkan'ın hazırladığı blok listeyle belirleniyordu. ancak kılıçdaroğlu da hazırladığı bir anahtar liste ile delegeye yön verecek.
 
dördüncü kurultayını yaşayacak olan chp lideri, parti yönetimine yeni isimleri taşımak istiyor. istanbul milletvekili şafak pavey, ankara barosu başkanı metin feyzioğlu, eski kültür ve turizm bakanı fikir sağlar ve prof. burhan şenatalar bu isimler arasında.
 
yaklaşık iki ay önce genel başkan yardımcılığı görevinden istifa eden gürsel tekin'in parti meclisi'ne girip girmeyeceği de merak konusu. kılıçdaroğlu, kendisini yönetimde görmek istediğini belirtse de tekin, genel başkan yardımcıları nihat matkap ve erdoğan toprak ile anlaşmazlığını gerekçe göstererek istifa etmişti. ancak kılıçdaroğlu bu isimlerle yola devam etmek istediğini belirtti.
 
'2012, kurultaylar yılı'
 
chp için 2012 'kurultaylar yılı' oldu. partililer şubat ayında yapılan iki kurultayla parti ilkelerinin yer aldığı tüzüğü değiştirmişti. 
 
2010 yılında kendisine ait olduğu iddia edilen bazı görüntülerin internette yayınlanması üzerine dönemin parti lideri deniz baykal istifa etmiş ve ardından yapılan kurultayda kemal kılıçdaroğlu partinin yeni lideri olmuştu. 
 
'yeni chp' söylemiyle yola çıkan kılıçdaroğlu döneminde, parti dört kurultay yaptı. parti içi çekişme ve hesaplaşmalara sahne olan bu kurultaylarda kılıçdaroğlu, eski genel sekreter önder sav ve ekibini tasfiye etti.
 
kılıçdaroğlu parti içi muhalefetin isteği üzerine şubat ayında toplanan tüzük kurultayında da parti üzerindeki hakimiyetini pekiştirdi.  
kaynak: al jazeera ve ajanslar 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;