Ukrayna
Kırım'dan 'bağımsızlık' ilanı
Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti Kırım'daki parlamento, Rusya'ya bağlanma referandumuna 5 gün kala bağımsızlık ilan etti. Bu, halen Ukrayna'nın bir parçası olan Kırım'ın, Rusya'ya katılabilmesi için hukuki bir prosedür.

kırım özerk cumhuriyeti parlamentosu, yapılan oylama sonucunda bağımsızlık bildirisi'ni kabul etti. parlamento daha önce de rusya'ya bağlanma kararı almış ve bunun için 16 mart'ta referandum yapılmasını kararlaştırmıştı.
16 mart öncesi bu hamle hukuki bir şart. çünkü referandumda rusya'ya bağlanma kararı çıkarsa, önceden bağımsızlık ilan edilmiş olması gerekiyor. bu yüzden bağımsızlık ilanı, referandumdan 'evet' kararı çıkınca yürürlüğe girecek.
kırım parlamentosu, kararı birleşmiş milletler’in (bm) 2010’da kosova için yaptığı ‘ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı’ yorumuna dayandırıyor. parlamentonun internet sitesinde yayımlanan açıklama şöyle:
1. 16 mart 2014 tarihindeki doğrudan halk oylamasının sonucunda kırım özerk cumhuriyeti ve sivastopol şehri de dâhil olmak üzere kırım’ın rusya’ya bağlanma kararı alınırsa, kırım bağımsız ve egemen bir cumhuriyet olarak ilan edilecektir.
2. kırım cumhuriyeti demokratik, laik ve çok milliyetli bir devlet olarak kendi topraklarında barışı, etnik / dini dirliği ve düzeni koruyacağını taahhüt ediyor.
3. kırım cumhuriyeti, bağımsız ve egemen devlet olarak, referandum sonuçlarına göre uygun devletlerarası sözleşmelere dayanarak, kırım cumhuriyeti’nin rusya federasyonu’nun yeni federal birimi olarak rusya federasyonu’na dâhil edilmesi talebiyle müracaat edecek.
batı'dan rusya'ya uyarı
bu karar öncesi, batı'dan kırım için rusya'ya uyarı vardı. ingiltere başbakanı david cameron, rusya devlet başkanı putin'den ukrayna konusunda bir temas grubu kurarak kırım hakkında avrupa ülkeleriyle görüşmesini istediklerini belirterek, "putin, bu fırsatı kullanmazsa kendisinin ve rusya'nın canını acıtan ekonomik sonuçlara katlanmak zorunda kalacak'' dedi.
Yorumlar