Kırım'dan 'bağımsızlık' ilanı | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Ukrayna

Kırım'dan 'bağımsızlık' ilanı

Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti Kırım'daki parlamento, Rusya'ya bağlanma referandumuna 5 gün kala bağımsızlık ilan etti. Bu, halen Ukrayna'nın bir parçası olan Kırım'ın, Rusya'ya katılabilmesi için hukuki bir prosedür.

Rusların çoğunlukta olduğu Kırım yerle parlamentosu, 6 Mart 2014 günü düzenlenen oylamada Rusya'ya bağlanma kararı aldı. [AP]

kırım özerk cumhuriyeti parlamentosu, yapılan oylama sonucunda bağımsızlık bildirisi'ni kabul etti. parlamento daha önce de rusya'ya bağlanma kararı almış ve bunun için 16 mart'ta referandum yapılmasını kararlaştırmıştı.

16 mart öncesi bu hamle hukuki bir şart. çünkü referandumda rusya'ya bağlanma kararı çıkarsa, önceden bağımsızlık ilan edilmiş olması gerekiyor. bu yüzden bağımsızlık ilanı, referandumdan 'evet' kararı çıkınca yürürlüğe girecek.

kırım parlamentosu, kararı birleşmiş milletler’in (bm) 2010’da kosova için yaptığı ‘ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı’ yorumuna dayandırıyor. parlamentonun internet sitesinde yayımlanan açıklama şöyle:

1. 16 mart 2014 tarihindeki doğrudan halk oylamasının sonucunda kırım özerk cumhuriyeti ve sivastopol şehri de dâhil olmak üzere kırım’ın rusya’ya bağlanma kararı alınırsa, kırım bağımsız ve egemen bir cumhuriyet olarak ilan edilecektir.

2. kırım cumhuriyeti demokratik, laik ve çok milliyetli bir devlet olarak kendi topraklarında barışı, etnik / dini dirliği ve düzeni koruyacağını taahhüt ediyor.

3. kırım cumhuriyeti, bağımsız ve egemen devlet olarak, referandum sonuçlarına göre uygun devletlerarası sözleşmelere dayanarak, kırım cumhuriyeti’nin rusya federasyonu’nun yeni federal birimi olarak rusya federasyonu’na dâhil edilmesi talebiyle müracaat edecek.

batı'dan rusya'ya uyarı

bu karar öncesi, batı'dan kırım için rusya'ya uyarı vardı. ingiltere başbakanı david cameron, rusya devlet başkanı putin'den ukrayna konusunda bir temas grubu kurarak kırım hakkında avrupa ülkeleriyle görüşmesini istediklerini belirterek, "putin, bu fırsatı kullanmazsa kendisinin ve rusya'nın canını acıtan ekonomik sonuçlara katlanmak zorunda kalacak'' dedi.

bild gazetesine konuşan cameron, ''batı gerçekten ağır yaptırımlar almaya hazır mı?'' sorusuna, ab zirvesi'nde bu yönde karar aldıklarını ve rusya'nın ukrayna'yı istikrarsız hale getirmekten vazgeçmemesi durumunda bunu uygulayacaklarını belirtti.
rusya'yı etkileyecek ekonomik işbirliklerini dondurma olanaklarının bulunduğuna işaret eden cameron, gerektiğinde seyahat yasağı getireceklerini kaydetti.
vizeler konusunda müzakerelerin askıya alındığına işaret eden cameron, bunun yaptırım listesinin sonu olmadığını belirtti.
kırım'ın ukrayna'nın bir parçası olduğunu belirterek, rusya'nın davranışının ukrayna'nın bağımsızlığını ve egemenliğini tehdit ettiğine dikkati çeken cameron, ''rusya'nın davranışı uluslararası hukuk için yüze vurulmuş bir darbedir'' ifadesini kullandı.
kaynak. al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;