Kırım

Kırımoğlu'na Kırım yasağı

Kırım Tatar Meclisi, Tatar toplumunun liderlerinden Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Moskova'nın yasak uyguladığını duyurdu. 5 yıllık yasak, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ı da kapsıyor.

Konular: Ukrayna, Rusya
Cumhurbaşkanı Gül, 15 Nisan’da Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle Kırımoğlu'na Cumhuriyet Nişanı takmıştı. [AA]

kırım tatar meclisi, kırım’dan ukrayna’nın başkenti kiev’e giden eski başkanları mustafa abdülcemil kırımoğlu’na sınırda bir belge verildiğini açıkladı. imzasız ve antetsiz belgede, kırımoğlu’nun 19 nisan 2019’a kadar rusya’ya giremeyeceği yazıyor.

kırımoğlu, belge hakkında “nasıl ‘medeni’ bir ülkeyle uğraştığımızı gösteren bir işaret” ifadesini kullandı.

kırımoğlu salı akşamı da ukrayna'nın kanal 5 televizyonuna konuştu. belgenin rus hükümetinden gelip gelmediğinin belli olmadığını söyledi, kırım'da vakit geçirme niyeti olmadığını söyledi.

rusya'dan konuyla ilgili henüz bir açıklama yok. federal göçmenlik kurumu ve dışişleri bakanlığı sessizliğini koruyor. 

Kırımoğlu'na Kırım'dan Ukrayna'ya giderken verilen belge

rusya devlet başkanı vladimir putin, 21 nisan pazartesi günü kırım’daki tatarlara haklarının iadesini öngören kararnameyi imzalamıştı.

kırım, 16 mart 2014’te yapılan ve tatarların boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak rusya tarafından ilhak edilmişti. 

15 nisan’da türkiye’den cumhuriyet nişanı alan kırımoğlu, al jazeera’ye "şimdi bakıyoruz, böyle nereye kadar gideceğiz. mesela yakın zamanda ukrayna parlamentosunda bir karar alındı, 'o karara evet oyu veren milletvekilleri kırım’a giremez' dedi rus yanlıları. ben de evet oyu verenlerden biriydim. ben bir sürpriz yapacaktım, kırım’a girecektim ve birkaç yüz bin kişi karşılamaya gelecekti. arabalar yolları kapatacaklardı. beni yasaklı listesine sokmadılar. dediler ki ‘biz bu derece aptal değiliz, çünkü sonucu biliyoruz.’ bu fırsat çok iyi fırsattı, silahsız öyle bir etkisi olacaktı ki... bunu fark ettiler" demişti.

kırımoğlu ardından 19 nisan'da kırım'a gitmiş, sınırda bir süre bekledikten sonra yarımadaya girişine izin verilmişti.

kırım tatarlarının büyük çoğunluğu 1944 yılında sovyet lideri stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;