Türkiye
Kızlık soyadı için izin çıkmadı
Anayasa Mahkemesi, Medeni Kanun'un ''kadının evlenmekle kocasının soyadını alacağı, kocasının soyadının önünde önceki soyadını kullanabileceği'' hükmünün iptali istemini reddetti.
Haberin Öne Çıkanları
'Eşitlik ilkesine aykırı değil'
Karar oy çokluğuyla alındı

yüksek mahkeme'nin gerekçesinde, kadının önceki soyadını kullanabilmesiyle, kişilik hakkı ile kamu yararı arasında adil bir dengenin kurulmasının sağlandığı belirtildi.
anayasa mahkemesinin, bazı aile mahkemelerinde kadının sadece önceki soyadını kullanması istemiyle açılan davalarda, türk medeni kanunu'nun 187. maddesinin anayasanın eşitlik ilkesine, maddi ve manevi varlığın geliştirilmesi hakkına aykırı olduğu iddiasıyla yapılan başvuruları reddine ilişkin gerekçeli kararı resmi gazete'nin cuma günkü sayısında yayımlandı.
kararda, "itiraz konusu kural ile aile ismi olarak kullanılan soyadının kuşaktan kuşağa geçmesiyle, türk toplumunun temeli olan aile birliği ve bütünlüğünün devamı sağlanmış olmaktadır. soyadının kişilik haklarından olması, ona hiçbir müdahalede bulunulamayacağı anlamına gelmez. yasa koyucunun soyadı kullanımına kamu yararı ve kamu düzeni gerekleri uyarınca anayasaya uygun olmak koşuluyla müdahalede takdir hakkının bulunduğu açıktır" ifadelerine yer verildi.
kadının evlenmekle kocasının soyadını almasının cinsiyet ayırımına dayanan bir farklılaşma yarattığı savının da yerinde olmadığı belirtilen kararda, ''durum ve konumlarındaki özellikler, kimi kişiler ya da topluluklar için değişik kuralları gerekli kılabilir. belirtilen gerekçelerle yasa koyucunun takdir yetkisi kapsamında aile soyadı olarak kocanın soyadına öncelik vermesi eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmamaktadır'' denildi.
anayasa mahkemesi’nin kararı oy çokluğuyla alındı.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar