Afrika

Kolera Afrika'yı vurdu

BM’ye göre, kıtanın orta ve batısında yayılmakta olan kolera salgını 2 bin 466 kişinin ölümüne neden oldu. Sadece bu yıl hastalığa yakalananların sayısı 85 bini buldu.

Haberin Öne Çıkanları

Orta ve Batı Afrika'da salgın

Ölüm oranı yüzde 4,7

Kıyılar da risk altında

Dünyada her yıl üç ila beş milyon kişinin koleraya yakalandığı, bunların 100 ila 120 bininin öldüğü sanılıyor. [Reuters]

birleşmiş milletler çocuklara yardım fonu (unicef),  bölgenin tarihinin en büyük salgınıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, koleradan ölüm oranının 4,7'ye kadar çıktığını açıkladı.

bu rakamın kabul edilemez olduğuna işaret eden unicef, hükümet yetkililerinden salgınla mücadele konusunda daha fazla çaba göstermelerini istedi.

unicef salgınların birçoğunun koleranın sık yaşandığı mevsimlerin dışında  görüldüğünü ve daha önce etki göstermediği ülkelerde de etkin olduğunu kaydetti.

yıl sonuna kadar normalin çok üstünde yağış alması beklenen kıyı kesimler de tehlike altında. 

unicef sözcüsü marixie mercado, vakaların ve ölümlerin yüzde doksanının  kamerun, çad, demokratik kongo cumhuriyeti, gana ve nijerya’da görüldüğünü bildirdi. 

doğru tedaviyle ölümler önlenebilir

unicef’e göre çad, tarihindeki en büyük kolera salgınını yaşarken, kamerun’daki 10 yönetim bölgesinden dokuzu salgından etkilendi. demokratik kongo cumhuriyeti’nin batısında ise ölüm oranı salgının etkisiyle yüzde beş arttı.  

yardım kuruluşları, gerekli tedavinin yapılması halinde kolera hastalarının yüzde birinden daha azının öleceğini söylüyor.

bağırsak enfeksiyonuna bağlı ishal ve kusma ile kendini gösteren kolera’ya kirli içme suyu ve kirli yiyecekler neden oluyor.

orta ve batı afrika’da temiz içme suyu ve sağlık hizmetlerine ulaşmak dünyanın diğer yerlerinden çok daha zor. bm’ye göre bölgedeki 24 ülkenin tamamı sağlık alanındaki 'bin yıl kalkınma hedefleri'ni yerine getirebilmiş değil.

unicef ve dünya sağlık örgütü sağlık kitleri, hijyen konusunda farkındalık kampanyaları ve hükümetlere teknik destek vererek salgının artmasını önlemeye çalışıyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;