Van Depremi

Konutlar üç yıl ödemesiz verilecek

12 konuttan birinin sigortalı olduğu Van ve çevresinde evi yıkılanlar, uzun yıllara yayılan taksitlerle ödeme yapabilecek.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Yeni evlere 2012'de geçilecek

Hasar raporları bekleniyor

Evleri TOKİ inşa edecek

Van'da deprem nedeniyle evleri hasar gören vatandaşlar için Suphan Mahallesi'nde 220 adet Mevlana Evi oluşturuldu. [AA]

7.2 büyüklüğündeki sarsıntının yıktığı van'da, çadırkentlerde yaşayanlar kış mevsimini konteynarlar ile prefabrik evlerde geçirecek ve 2012 eylül sonunda yeni evlerine taşınacak.

861 binanın tamamen yıkıldığı, 5 bin 739 binanın oturalamaz hale geldiği deprem bölgesinde, net rakamların ortaya çıkması için hasar tespit raporları hazırlanıyor. listelerin kesinleşmesinin ardından bakanlar kurulu depremzedelere kalıcı konutların nasıl teslim edileceğine karar verecek.

depremden etkilenenlere hibe yöntemiyle ev verilmesi planlanmıyor, iki veya üç yıl geri ödemesiz konut verilmesi gündemde. kalıcı konutlara yerleşen ev sahiplerinin uzun yıllara yayılan taksitlerle ödeme yapması bekleniyor. ancak bu konudaki son kararın altına bakanlar kurulu imza atacak.

ev projelerinin koordinasyonunu çevre ve şehircilik bakanlığı yapacak, evleri toki inşa edecek. inşaatların bahar aylarında başlamasını planlayan toki, ilk etapta beş bin konut hazırlayacak.

çevre ve şehircilik bakanı erdoğan bayraktar, yer tespitleri ve zemin etütlerinin büyük oranda bittiğini söyledi. bayraktar, köylerde ise depreme dayanıklı, üç oda bir salondan oluşacak ve yanlarında ahırları bulunacak evler yapılacağını aktardı.

özel sektörün hibe projeleri

devlet dışında özel girişimler depremzedeler için hibe konutlar yapacak. inşaat firması fiyapi,  500 konutluk bir bedelsiz proje gerçekleştireceğini duyurdu. başka firmalar da bölgede çeşitli konut projeleri açıkladı.

van'da 7 bin konut sigortalı

fay hatlarının üzerinde yer alan türkiye'de 1999 marmara depremi'nden sonra zorunlu deprem sigortası uygulamasına geçildi. doğal afet sigortaları kurumu (dask) adı verilen uygulamadan önce türkiye'de sigortalı bina sayısı 500 bindi. zorunlu sigortaya geçildikten sonra ulaşılan rakam bugün itibariyle 3.6 milyon konut. türkiye'de mevcut konutların yüzde 26'sı dask kapsamında bulunuyor.

depremi yaşayan van'da ise 84 bin konuttan yalnızca 7 bin 318'i sigortalı çıktı. tamamen yıkılmış evler için sigorta ödemeleri kurban bayramı'ndan önce gerçekleşecek. hasarlı binalar ise ödemelerini bayram sonrasında alabilecek.

1999 depreminde sigorta sektörü, çoğunluğu ticari firmalar olmak üzere 800 bin lira hasar parası ödemişti. dask, kurulduğu 2000 yılından bugüne tek bir depremde ödeyeceği en büyük hasarla karşı karşıya.

erdoğan gecekonduları yıkmayı planlıyor

başbakan recep tayyip erdoğan, depremden sonra yaptığı açıklamada, kaçak yapı ve gecekonduları yıkacaklarını söylemişti. erdoğan, "bu tür binalarını değiştirmeyen, bunları yıkmayanlara sormadan kamulaştırmayı yapıp bunları biz yıkacağız. bedeli ne olursa olsun. oy verirmiş, vermezmiş biz bunu dinlemeyeceğiz" demişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;