Sırbistan-Kosova ilişkileri

Kosova'da Arnavut aileye saldırı

Ülkenin kuzeyinde Sırp kasabası Mitroviça'da bir evin penceresine bomba bırakıldı, bir kişinin öldüğü saldırıdan beş kişi yaralı olarak kurtuldu.

Konular: Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Arnavut mahallesinde saldırı

Sırplar çoğunlukta

Henüz gözaltı yok

Polise göre bomba, Haradinac ailesinin yaşadığı evin penceresine bırakıldı. Olayın ardından henüz gözaltına alınan olmadı.

kosova’nın kuzeyinde sırpların yoğun olarak yaşadığı mitroviça kasabasında, bir arnavut ailenin evine bomba yerleştirildi. arnavut ailelerin oturduğu semtte meydana gelen saldırıda, 38 yaşındaki bir kosovalı arnavut öldü, eşi ve dört çocuğu ise yaralandı. yaralılar hastanede tedavi altına alındı.

polise göre bomba, haradinac ailesinin yaşadığı evin penceresine bırakıldı. olayın ardından henüz gözaltına alınan olmadı.

bir nehirle bölünen mitrovica kasabasında arnavutlar ve sırplra farklı bölgelerde yaşıyor.

sırbistan tanımıyor

kosova, 17 şubat 2008’de bağımsızlığını ilan etmişti. sırplar bu tarihten beri kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor.

kosova’nın kuzeyinde yaşayan sırplar, 14 ve 15 şubat tarihlerinde sandık başına giderek priştine yönetimini ve onun kurumlarını tanıyıp tanımadıklarını oylamıştı.

sırpların çoğunlukta olduğu dört belediyede yapılan oylamaya katılanların yüzde 99,74’ü priştine tarafından yönetilmeye ‘hayır’ demişti.

kosova meclisi ise, referandumu yasadışı olarak nitelemiş ve tanımadığını duyurmuştu.

gümrük kontrolü sorunu

kosova’nın kuzeyi geçen yılın son aylarında çatışmalara sahne olmuştu. kosova’nın, 16 eylül’de sırbistan sınırındaki iki geçiş kapısının kontrolünü uluslararası güçlerden devralma girişimi, bölgede gerginlik yaratmıştı.

planı protesto eden kosovalı sırp grupların kapılara giden yolları barikatlarla kesmesi nedeniyle, kosovalı gümrük görevlileri sınıra helikopterlerle taşınmıştı. bölgede yaşanan çatışmalarda kasım ayında 50 kosova barış gücü (kfor) askeri yaralanmıştı. sırplar, bölgedeki barikatları halen kaldırmış değil.

sırbistan eski eyaleti kosova’nın kontrolünü arnavutlar ve sırplar arasında iki yıl süren savaşın ardından kuzey atlantik ittifakı örgütü (nato)’nun 1999’da yaptığı 78 günlük bombardıman sonucunda kaybetmişti.

kosova'da halen nato önderliğindeki kfor 6 bin 679 askeri bulunuyor. bunlardan 1447’si abd askeri. kosova 2008’de sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş ancak sırbistan kosova’nın bağımsızlığını tanımamıştı.

sınırda gerilim yine yüksek

son olarak iki ülke arasında gerilim, sırbistan’ın 6 mayıs’ta yapılacak başkanlık seçimini kosova’nın sırpların yaşadığı kuzey bölgesinde de yapmayı planladığını açıklamasıyla artmıştı.

iki ülke sınırda karşılıklı olarak asker tutuklamaya başlamıştı. sırbistan, 30 mart cumartesi günü iki arnavut kökenli kosova polisini gözaltına almış, bu kişileri 2 nisan pazartesi günü serbest bırakmıştı.

kosovalı yetkililer mart ayında kosova’nın doğusundaki gilan kasabasında beş sırp polisini gözaltına almış, bu kişilerin kosovalı sırplara ülke kurumlarını tanımamaları için baskı yaptıklarını öne sürmüştü. beş polis hafta sonunda serbest bırakılmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;