Balkanlar
Kosova'da eski askerlere ceza
Bağımsızlık için savaşan Kosova Kurtuluş Ordusu'nun bazı komutanları, Sırp sivillere işkence ettikleri şüphesiyle ev hapsinde tutulacak.
Haberin Öne Çıkanları
Priştine direndi
Protesto edildi
Eylem çağrısı

kosova kurtuluş ordusu’nun (uçk) yedi eski komutanı, bir ay ev hapsinde tutulacak. kosova’da görülen davada, mahkeme uçk’nın 1998'deki savaş sırasında sırp sivillere işkence yaparak savaş suçu işlediği konusunda şüpheler olduğu kanısına vardı.
avrupa birliği’nin hukuk misyonu olan eulex'in savcısı komutanların tutuklanmalarını istedi ancak piriştine mahkemesi ev hapsinde karar kıldı.
sanıklar arasında eski uçk genelkurmay başkanı, kosova'nın şimdiki arnavutluk büyükelçisi süleyman selimi de bulunuyor.
mahkeme önünde gösteri
karar, mahkeme binası dışında bulunan bine yakın uçk destekçisi tarafından protesto edildi. uçk, savaş gazileri dernekleri pazartesi daha büyük bir eylem planlıyor.
etnik arnavutlardan oluşan uçk, 1998’de kosova’nın bağımsızlığı için savaşmıştı.
kosova'da 6 bin nato askeri, güvenlik ve istikrarı korumak için görev yapıyor. ülkenin kendisine ait ordusu bulunmuyor.
2008'de bağımsızlığını ilan eden kosova'yı yöneten isimlerin çoğu eski uçk üyeleri. beş yıldır başbakanlık koltuğunda oturan haşim taçi de, bu isimler arasında.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar