Balkanlar
Kosova'dan Sırp yetkililere giriş yasağı
Kosova hükümeti, 3 Kasım'da yapılacak yerel seçim kampanyaları süresince, Sırp yetkililerin Kosova'ya girmesini yasakladı. Sırbistan karara tepkili.
Haberin Öne Çıkanları
İki ülke ilişkileri gerildi
Daçiç, Kosova'yı suçladı
Seçimler 3 Kasım'da

kosova'da yerel seçim kampanyası tartışmalı başladı. 3 kasım'da yapılacak yerel seçimler öncesi sırbistan’ın hiçbir yetkilisinin kampanya için kosova’ya girmesine izin verilmeyecek. açıklamayı, başbakan yardımcısı hayrettin kuçi yaptı. kuçi, yasağın seçim kampanyasının sona ereceği 1 kasım’a kadar devam edeceğini açıkladı.
yasağın gerekçesi, sırbistan'dan gelen üst düzey yetkililerin, kamuoyunu ve hükümeti rahatsız eden açıklamaları. bundan dolayı, seçim kampanyası için kosova'ya girmeleri hükümet tarafından yasaklandı.
sırbistan tepkili
sırbistan başbakanı ivitsa daçiç, kosova hükümetinin aldığı yasağa tepki gösterdi. daçiç'e göre karar, iki ülke arasında brüksel'de varılan anlaşmanın ihlali anlamına geliyor. daçiç, kararın geri alınmaması durumunda, priştine ile devam eden diyalog sürecinin sona ereceğini açıkladı. ivitsa daçiç, sırp partilerin kosova'nın güneyindeki ştrptse kentinde yapılacak mitinge katılacağını açıklamıştı, kosova hükümetinin bu kararı ile daçiç'in kosova'daki mitinge katılması da engellenmiş oluyor. ziyaret gerçekleşmiş olsaydı, daçiç 1999 yılından sonra kosova’yı ziyaret eden sırbistan’ın ikinci başbakanı olacaktı.
kosova'daki seçimler
kosova'da 3 kasım'da yapılacak olan yerel seçimlere, 3'ü türk olmak üzere 33 siyasi parti katılıyor. seçimlerde, 7 bin 932 aday yarışacak. ülkedeki seçimleri daha önce boykot eden sırp oluşumlar da kendi adaylarıyla bu seçimlere giriyor. seçimlere, ülkedeki türkleri temsil eden kosova türk adalet partisi, kosova türk birliği ve kosova demokratik türk partisi de ortak adayı destekleme yerine ayrı ayrı kendi adaylarıyla katılıyor.
seçimler, son 14 yılda kosova’nın genelinde düzenlenmesi ve ilk defa kosova’nın kuzeyinde çoğunluktaki sırpların bu seçimlere katılması açısından büyük önem taşıyor. en son sandığa 15 kasım 2009 yılında gidilmişti.
daçiç-taçi görüşmesi etkilenebilir
sırbistan başbakanı ivitsa daçiç ile kosova başbakanı haşim taçi arasında brüksel'de 7 ekim tarihinde bir görüşme öngörülüyordu. daçiç, son yasak kararıyla birlikte belgrat’ın ‘politika’ gazetesine konuştu ve görüşmeye gitmeyeceğini açıkladı. daçiç, kararını yazılı olarak ab dışişleri ve güvenlik yüksek temsilcisi catherine ashton’a da bildirecek.iki lider 19 nisan anlaşmasının uygulanmasında kaydedilen ilerleme ve özellikle kosova’da yapılacak 3 kasım yerel seçimleriyle ilgili gelişmelerin gözden geçirilmesi için biraraya gelecekti.
kaynak: al jazeera, ajanslar
Yorumlar