Haber
Kudüs'te yeni konutlara onay
İsrail, başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun tepkilerine rağmen işgal altındaki topraklarda 90 yeni bina inşa edecek.
Haberin Öne Çıkanları
Beit Eil'e yapılacak
300 konut sözü
Gölge düşürebilir
israil, işgal altındaki batı şeria'da bulunan yerleşim birimlerinden beit el'de 90 yeni konut inşasına onay verdi. israil savunma bakanlığı'nın salı günü açıkladığı karar, abd başkanı barack obama'nın bahar aylarında planlan israil ziyareti öncesi iki ülke arasında gerginliğe yol açabilir.
beit eil, kudüs'ün kuzeyindeki büyük yahudi yerleşim birimlerinden biri. israil başbakanı binyamin netanyahu daha önce bölgede 300 yeni konut inşa etme sözü vermişti.
geçen yılın haziran ayında ise yerleşimci 30 aile, israil yüksek mahkemesi'nin kararıyla bölgedeki evlerinden çıkarılmıştı. mahkeme kararına gerekçe olarak, bu kişilerin filistinlilere ait özel mülkte yasadışı olarak bulunmalarını göstermişti.
uluslararası toplum tepkili
uluslararası toplum tepkili
israil'in, batı şeria'daki yasadışı yerleşim faaliyetleri, en büyük müttefiki abd de dahil olmak üzere uluslararası toplumun tepkisini çekiyor, pek çok ülke işgal sonucu elde edilen bölgelerdeki yerleşimlerin yasa dışı olduğunu savunuyor. bm insan hakları konseyi'nin iki hafta önce açıklanan soruşturma raporunda, israil'in yerleşim yerlerini 'derhal boşaltması' istenmişti.
filistin kanadı ise, tel aviv yönetimini yeni binalar inşa etmesi halinde uluslararası ceza mahkemesi'ne başvurmakla tehdit etmişti.
filistin kanadı ise, tel aviv yönetimini yeni binalar inşa etmesi halinde uluslararası ceza mahkemesi'ne başvurmakla tehdit etmişti.
israil'in yerleşim birimi faaliyetleri abd başkanı barack obama ile israil başbakanı binyamin netanyahu arasında da gerginliğe neden olmuştu. kasım ayında ikinci kez abd başkanı seçilen obama'nın, geçen ayki yemin töreni sonrası ilk yurtdışı gezisini israil'e yapacağı açıklanmıştı.
520 bin yerleşimci
filistinliler, israil'in 1967'deki altı gün savaşı'nda işgal ettiği topraklarda gelecekte bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak filistinlileri tarım alanlarından ve su kaynaklarından uzak tutan yahudi yerleşimleri, bağımsız bir filistin devletinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. bu durum filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını ortadan kaldırıyor.
barış görüşmelerinin tıkanmasının nedeni de yerleşim yerleri. filistin yönetimi, israil'in işgal altındaki batı şeria topraklarında yerleşim yeri inşasını sürdürdüğü gerekçesiyle, 2010 yılının sonunda doğrudan görüşmeleri askıya almıştı.
israil ise, doğu kudüs ve batı şeria'daki yahudi yerleşim planında geri adım atmayacağını, barış görüşmelerinin ancak bu koşullarda devam edebileceğini belirtiyor.
bm raporuna göre, batı şeria ve doğu kudüs’te 1967 sonrası inşa edilmiş 250 yerleşim var. bu yerleşimlerde yaklaşık 520 bin israilli yaşıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar