Türkiye

Kümbet tartışması sürüyor

Van’daki 700 yıllık Halime Hatun Kümbeti’nin arkasına yaptırılan yurt binasına tepkiler sürüyor. Binayı ‘cinayet’ olarak tanımlayan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, binanın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Konular: Türkiye, Çevre
Halime Hatun Kümbeti'nin arkasındaki selvi ağaçları kesilerek yerine yurt binası yapılmıştı. [Fotoğraf: DHA]

van'ın gevaş ilçesinde 700 yıllık selçuklu mimarisi halime hatun kümbeti'nin arkasına yaptırılan yurt binasına tepkiler sürüyor.

2007 yılında inşa edilen yurt binası yıllardır dile getirilirken, belediye başkanı sinan hakan tarafından da tekrar gündeme alındı.

binanın tarihi katleden bir görüntü olduğunu söyleyen hakan şu ifadeleri kullandı:

"her gördüğümde içimi acıtan bir manzaradır. eski halini de hatırlayan biri olarak bu çok yanlış bir şey, yereldeki bazı yöneticilerin yanlış kararlarıyla büyük yatırım çok yanlış bir yere yapılmış. bu görüntü bu tarihi katleden bir görüntüdür. bana göre bir cinayettir. bunun mutlaka ortadan kaldırılması lazım. kendi kültürel değerlerimize sahip çıkıp bunu turizme kazandırmamız gerekiyor. buraya gelen turistlerin ortak sitemi var. inşallah bunu elbirliğiyle ortadan kaldıracağız."

1335 tarihinde yapıldı 

[Halime Hatun Kümbeti'nin eski hâli. [Fotoğraf: DHA]]

van’ın batısındaki gevaş’ta yer alan halime hatun kümbeti her yıl turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

tarihi selçuklu mezarlığı ile aynı yerde bulunan kümbet, 1335 tarihinde melik izzeddin tarafından kızı halime hatun için yaptırıldı.

iki katlı inşa edilen kümbetin her cephesine yazılar ve bitkisel, geometrik şekillerden oluşan süslemelere yer verildi.

2007 yılında arkasına inşa edilen yurt binasının ilk olarak sosyal medyada gündeme getirilmesiyle kümbetin silüeti üzerine tartışmalar başladı. 

kaynak: dha, van valiliği

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;