irak'ın kuzeyindeki kürt bölgesinin en önemli kenti erbil, 24-26 ağustos tarihleri arasında kürt ulusal konferansı'na ev sahipliği yapacak.
yıllardır süren hazırlıklar imralı'da ömür boyu hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan'ın çağrısıyla sonuç verdi, muhaliflerin de ikna edilmesiyle konferans tarihi açıklandı.
öcalan'ın isteğiyle daha önce ankara, diyarbakır ve belçika'nın başkenti brüksel'de düzenlenen konferans serisinin ardından, asıl önemli adım erbil'de atılacak. organizasyonatürkiye, iran, irak ve suriye'deki kürt siyasi hareketleri katılıyor.
kriz çözüldü
konferans tarihinin açıklanması, uzun bir süreçte gerçekleşti. irak kürdistan özerk bölgesi lideri mesut barzani'nin öncülüğünde bir araya gelen hazırlık komiteleri, aralarında uzlaşamadı. konferansta kürtler içindeki tüm islami partilere yalnızca bir sandalye verilmesi üzerine organizasyon boykot tehdidiyle karşılaştı. bölgenin en büyük muhalif partisi goran hareketi de boykota katılacağını duyurunca komite karar alamadan dağıldı.
perşembe günü bir kez daha toplanan hazırlık komitesi, krizi çözmeyi başardı. dört yıl aradan sonra konferansın tarihi ve yeri belirlendi.
başkan açıklanmadı
erbil'deki organizasyonda kadınlar yüzde 40'lık bir oranla temsil edilecek ve 500 delege salondaki yerlerini alacak. organizasyon için ayrıca diplomatik, siyasi, ekonomik, gençlik ve kadın komisyonları da kuruldu. konferansa kimin başkanlık yapacağı ise henüz netlik kazanmadı. mesut barzani'nin başkanlığı için fikir birliğine varılsa da son karar verilmiş değil.
'bağımsızlık ilan edilmeyecek'
hazırlık komitesi üyesi gafur mahmuri, "konferans, bir kürt devletinin kurulma kararını alamaz. bu aşamada bağımsızlık ilan edilemez. çünkü siyasi koşullar, buna uygun değil. bu konferansta, komşu ülkelerin hepsine barış mesajı verilecek. kürt ulusunun başkanının konferansta seçilmesi bekleniyor" dedi.
organizasyonun hazırlığını yapan komitede türkiye’den altı, iran ve irak’tan beşer, suriye’den dört üye yer alıyor.
türkiye, iran, irak ve suriye'de tahminlere göre 20 milyondan fazla kürt nüfusu yaşıyor.
türkiye topraklarında 1984 yılından bu yana silahlı eylemler düzenleyen pkk, ak parti iktidarıyla birlikte 2012'nin son aylarından bu yana çözüm sürecini yürütüyor. ankara yönetimi, henüz konferansa ilişkin resmi bir tepki vermedi.
çözüm süreci
mit ile öcalan arasındaki görüşmelerle başlayan kürt sorununa çözüm süreci, bdp heyetlerinin adaya yaptığı ziyaretlerle devam ediyor. şu ana kadar sekiz heyet öcalan'ı ziyaret etti.
öcalan, yedinci bdp heyetiyle gerçekleşen randevusunda, süreçte ikinci aşamaya geçildiğini ilan etmişti.
mesajında 2012'nin son aylarında başlayan sürecin devam ettiğini belirten öcalan, "ikinci aşamaya geçmiş durumdayız. bu aşamanın nasıl işleyeceğine dair önerilerimizi yazılı olarak devlete sunmuş bulunmaktayım. ben şahsen sürecin her aşamasının şeffaf bir şekilde yürütülmesi taraftarıyım" ifadelerini kullanmıştı.
ancak iktidar süreçte henüz ikinci aşamaya geçilmediğini düşünüyor. içişleri bakanı muammer güler, gerekli şartların oluşmadığını belirterek isim vermeden pkk ve bdp'yi işaret etmişti. güler, "bu süreçte herkesin üzerine düşen sorumluluğu, sağduyu içerisinde, sorumluluk anlayışı içinde yerine getirmesi gerekmektedir" demişti.
öcalan'ın mesajını kandil'e götüren bdp heyeti ise, örgütün süreçle ilgili şu anda bir kırılma riski görmediğini belirtmişti.
temmuz ayının son günlerinde kardeşiyle görüşen pkk lideri öcalan, hükümetin 1 ekim tarihine kadar adım atmasını istemiş, aksi halde süreç için elinden bir şey gelmeyeceğini söylemişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar