Ortadoğu
Kuveyt Emiri direniyor
Muhalefetin büyük tepkisini çeken yeni seçim yasasında geri adım atılmayacağını ilan eden Emir Sabah, protestoculara gözdağı verdi.
Haberin Öne Çıkanları
Eylemlere tepkili
5 bölge var
Tek adaya oy

muhaliflerin sokaklara döküldüğü kuveyt'te, ülkeyi yöneten emir sabah ahmed sabah seçim yasasındaki değişiklikte kararlı. hayata geçirilen yeni düzenlemeyle ulusal bütünlüğü korumayı ve bütün kuveytlilere fırsat eşitliği vermeyi amaçladığını savunan emir sabah, protestocuları eleştirdi.
düzenlemeyle yasanın rejim yanlılarının lehine dönüştüğü savunan muhaliflere gözdağı veren emir sabah, bu karardan geri adım atılmayacağını söyledi.
aylardır mevcut yönetime tepki gösteren muhaliflerin kaygılarını anladığını dile getiren sabah, ancak 'yasadışı' gösterilere kesinlikle izin verilemeyeceğini belirtti. pazar günü başkentte yapılan binlerce kişinin katıldığı gösteride polis kalabalığı gaz bombası kullarak dağıtmaya çalışınca, çatışmalar yaşanmıştı.
kuveyt'te değişen yasayla, bundan böyle seçmenler ülkedeki beş seçim bölgesinden yalnızca bir adaya oy verebilecekler. bu sistemin özellikle bağımsız adaylardan oluşan meclisteki muhalefeti zayıflatacağı savunuluyor. muhalifler, ayrıca yeni dönemde hükümete seçim bölgelerinin sınırlarını kendi lehine olabilecek şekilde değiştirme imkanı tanıdığını öne sürüyor.
muhalifler boykota hazırlanıyor
kuveyt emiri yasanın iptalinin ancak anayasa mahkemesi yoluyla mümkün olduğunu, yüksek yargıdan böyle bir karar çıkması halinde buna saygı duyacaklarını da aktardı.
19 ekim'de emir tarafından onaylandığından beri yasaya tepkileri dinmeyen muhalifler ise 1 aralık'taki seçimleri boykot edeceklerini belirtiyor.
19 ekim'de emir tarafından onaylandığından beri yasaya tepkileri dinmeyen muhalifler ise 1 aralık'taki seçimleri boykot edeceklerini belirtiyor.
muhalifler iktidarın seçim yasasında değişikliğe gitmesinin en büyük nedeni olarak, geçen şubat ayındaki seçimlerde muhalefetin çoğunluğu elde etmiş olmasını gösteriyor. ancak bu seçimlerden beş ay sonra anayasa mahkemesi sonuçları iptal etmiş, meclisi de feshederek, üyelerinin çoğunu hükümetin destekçilerinin oluşturduğu 2009'da seçilen meclisi yeniden göreve getirmişti.
meclis, muhalif milletvekillerinin boykotu sebebiyle yeterli çoğunluk sağlanamadığı için defalarca toplanamamış, meclisi feshetme sözünü yerine getirmemesi sebebiyle hükümeti destekleyen bazı milletvekilleri de oturumları boykot etmişti.
muhalefet, iktidarın bu değişiklikle şubat 2012’de yapılan ve mecliste muhalefetin çoğunluğu elde etmesini sağlayan seçim senaryosunu önlemeyi amaçladığını belirtiyor.
rejim tarafından yapılan düzenlemeleri reddeden muhalifler, durum değişene kadar barışçıl gösteriler yapılması çağrısı yapmıştı ancak iktidar birçok kez bu protesto ve yürüyüşlerin ‘yasa dışı’ olduğunu vurgulamıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar