Ortadoğu
Kuveytliler sandık başında
Altı yıldan kısa bir süre içinde dördüncü kez seçime giden ülkede, meclisin 50 üyesi belirlenecek.
Haberin Öne Çıkanları
Yüzde 54 kadın seçmen
286 aday var
Gergin kampanya

kuveyt'te halk, meclisin 50 üyesini belirlemek üzere sandık başına gitti. ülkede altı yıldan kısa bir süre içinde dördüncü kez seçim yapılıyor.
seçmenlerin yüzde 54'ünü kadınların oluşturduğu kuveyt’te, 286 aday arasında da 23 kadın var. 2009 yılında ilk kez ulusal meclis'e seçilen dört kadın da, yine adaylar.
kuveyt hükümeti ilk kez 30 kadar yabancı ve 300 yerli gözlemcinin seçimleri denetlemesine izin verdi. sandıkların tsi 19.00'da kapanacağı ülkede, ilk sonuçların cuma günü açıklanması bekleniyor.
kadınlar ve erkeklerin ayrı kuyruklarda oy kullandıkları seçim öncesi yapılan son kamuoyu yoklamaları, islamcıların liderliğindeki muhalefetin net bir zafer kazanacağını gösteriyordu. muhalefetin seçim kampanyasında en çok dile getirdiği konular, ülkede köklü reformlar yapılması ve yolsuzlukla mücadele edilmesiydi.
petrol ihraç eden ülkeler örgütü (opec) üyeleri arasında ihracatta üçüncü sırada yer alan ve al-sabah ailesi tarafından yönetilen kuveyt'te, 1962 yılından bu yana ulusal meclis için seçimler yapılıyor. ancak ülkede son dönemde bahreyn, iran ve suriye'deki gelişmeler nedeniyle; sünnilerle, nüfusun yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan şiiler arasında gerginlik artmıştı.
bedeviler pazartesi günü, kendilerinin ‘gerçek’ kuveytli olmadığını söyleyen milletvekili adayı muhamed el cüveyhil'in seçim çadırını yakmıştı. iktidar yanlısı milletvekili adayı nebil el fadıl’ın da içinde olduğu özel televizyon kanalı el vatan’ın binası da, salı günü öfkeli gösterilerce basılmıştı.
meclis basılmıştı
kuveyt'te geçen yıl, kamu fonlarının yurt dışındaki bankalara transfer edildiğini öne süren muhalif milletvekilleri, başbakan şeyh nasır el muhammed el sabah'ı yolsuzluk yapmakla suçlamıştı. el sabah'ın mecliste milletvekillerinin sorularını yanıtlaması kabine tarafından önlenince, bu durumun anayasaya aykırı olduğunu söyleyen protestocular meclisi basmış ve hükümeti 28 kasım 2011'de istifaya zorlamıştı.
kuveyt emiri şeyh sabah el ahmed el sabah, petrol zengini körfez ülkesinin meclisini aralık ayında feshetmişti. kuveyt savunma bakanı şeyh caber el mübarek el sabah’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendiren emir, seçime gidileceğini açıklamıştı.
ülkede hükümet ise yoğun siyasi krizlerin yaşandığı dönemin ardından 28 kasım tarihinde istifaya zorlanmıştı.
kuveyt, körfez ülkeleri arasında meclisi en fazla yetkiye sahip olan meşruti monarşi olarak görülüyor
kaynak: ajanslar
Yorumlar