Ortadoğu
Kuveyt'te parlamento feshedildi
Monarşi yanlısı hükümetle, muhalif meclis arasında krizin sürdüğü ülkede yüksek mahkeme, şubat ayındaki seçimleri geçersiz saydı.
Haberin Öne Çıkanları
Eski meclis göreve
Emir askıya aldı
Beşinci kez

kuveyt’te anayasa mahkemesi şubat ayında yapılan seçimleri geçersiz sayarak, parlamentonun feshedilmesine hükmetti.
resmi haber ajansı kuna’nın verdiği bilgiye göre yüksek mahkeme feshedilen parlamentonun yerine, seçimlerden önce görevde alan meclisin yeniden yasama göreve getirilmesine karara bağladı.
bu gelişme üzerine hem önceki hem de feshedilen parlamentonun muhalefetteki milletvekilleri topluca ista etme kararı aldı.
salı günü kuveyt emiri şeyh sabah el ahmed el sabah da, parlamentonun bir ay askıya alınması için kararname yayımlamıştı.
el sabah’ın yasamayla yürütme arasındaki gerginliğin giderilmesi, taraflar arasında arzulanan işbirliğine ulaşmak için gerekli siyasi zeminin hazırlanması amacıyla bu yola başvurduğu belirtiliyor.
kuveyt'te geçen şubat ayında seçilen muhalefetin kontrolündeki parlamento ile el sabah ailesinin hakimiyetindeki hükümet arasındaki bir süredir anlaşmazlık yaşanıyor. muhalefet milletvekilleri hükümet üyelerini yolsuzluk yapmakla suçlarken, iki bakan parlamentonun baskısı sebebiyle istifa etmek zorunda kalmıştı.
petrol ihraç eden ülkeler örgütü’nün (opec) üçüncü büyük üreticisi kuveyt, 2006 yılından beri bir dizi siyasi krizle karşı karşıya. ülkede o tarihten bu yana kabine çok kez istifa etti ve altı yıldan kısa sürede parlamento dört kez feshedildi.
kuveyt, körfez ülkeleri arasında en demokratik hükümet sistemine sahip ülkelerden ancak ülkede siyasi partiler yasaklı ve muhalif siyasetçiler ancak parlamentoda blok kurabiliyor.
abd’nin askeri varlığı
hükümetle parlamento arasında siyasi kriz sürerken kuveyt’in en önemli müttefiklerinden abd, ülkedeki askeri varlığını sürdürmeyi planlıyor.
senato dış ilişkiler komitesi'nin raporunda abd'nin körfez işbirliği konseyi (kik) ülkeleri; suudi arabistan, kuveyt, bahreyn, katar, birleşik arap emirlikleri ve umman'la ilişkilerinin değerlendirildiği raporunda, bölgenin, iran'ın nükleer programından terör tehdidine ve bahreyn'deki siyasi krize kadar sayısız siyasi ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.
ayrıca dünyanın petrol rezervlerinin yarısından, doğalgazının üçte birinden fazlasının bulunduğu basra körfezi'nin istikrarının küresel ekonomi için son derece önemli olduğu vurgulandı. bu nedenle kuveyt’teki askeri varlığın 13 bin 500 personelle devam etmesi öngörülüyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar