Enerji jeopolitiği

'Kuzey Irak petrolüne ihtiyacımız yok'

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Kuzey Irak petrolüne ihtiyacı olmadığını söyledi. Ayrıca enerji kesintisi veya elektrik zammının şu an için söz konusu olmadığını belirtti.

Bakan Yıldız; Irak, Suriye, Ukrayna gibi bölgelerde yaşanan krizlerin dünyadaki enerji dengelerini yeniden belirlediğini söyledi. [Fotoğraf: AA]

birleşmiş milletler herkes için sürdürülebilir enerji konferansı’na katılan enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız açılış oturumunda enerji politikaları hakkında konuştu.

yıldız, türkiye’nin kuzey irak petrolüne talip olmamasıyla ilgili olarak “türkiye ham petrol tedarikini yaklaşık 13 ülkeden yapıyor. ham petrolü işleyecek tüpraş, kuzey irak petrolüne ihtiyacı olmadığını söyledi” dedi.

ceyhan'da ne kadar irak petrolü biriktiği sorulan yıldız, “şu anda 2,5 milyon varili bulduk. kuzey irak’a ayırdığımız tanklarımız da doldu. bu petrol, irak’ın petrolü. satacak olan da iraklılar. bu petrolün satıldığını söylediler. para, halk bankası’na yatırılır ve biz de hemen sevkiyatı yapabiliriz. bağdat’ın göstereceği yetkili ile beraber erbil ve türkiye’deki yetkililer gerekeni yaparlar” diye konuştu.

‘enerji kesintisi söz konusu değil’

bakan yıldız barajlardaki su seviyesinin enerji üretimine yansıması hakkında da “barajlarımızdaki su seviyesi son iki haftadaki yağışlarla birlikte iyi bir performans sergiledi. herhangi bir enerji kesintisi söz konusu değildir. yağışların az olması bizim diğer kaynaklardan üreteceğimiz anlamına gelir" ifadesini kullandı.

elektrik zammı iddiaları için ise, “şu anda vatandaşımıza gelecek artı bir yük bulunmamaktadır” dedi.

‘küresel gerginlik enerji ile ilgili’

taner yıldız son dönemde gerginlik yaşanan bölgelerde enerji dengelerinin yeniden belirlendiğine işaret etti. türkiye'nin de enerji kaynaklarını çeşitlendirdiğini belirten yıldız şöyle konuştu:

“irak'ta yaşananlar, suriye'yle alakalı gelişmeler, mısır, tunus ve libya'daki siyasi istikrarsızlığın, hemen yanı başımızda ukrayna krizi, bunların her birisi enerji kaynaklarının yeniden düzenlenmesi ve dizaynıyla alakalı konulardır. bugün ab ülkelerinin hiçbiri ukrayna'daki krize kayıtsız kalamayacaktır. çok sıcak bir gelişmedir. ukrayna'ya rusya tarafından yapılacak muhtemel yaptırımlar aslında yalnızca ukrayna'yla sınırlı kalmayacak, onun üzerinde enerji kaynaklarını besleyen ülkeleri de tabii ki etkileyecektir"

‘4 milyar liralık enerji tasarrufu’

yıldız, türkiye'de enerji tasarrufu konusunda önemli gelişmeler olduğunu belirterek “türkiye'de ölçülebilir, kaydedilebilir yıllık 15 milyar lira civarında tasarruf etme imkanı vardır. o yüzden biz 'enerji hanımı’ projesini başlattık. yalnızca hanımların evlerde yapacağı bazı işlemlerden dolayı 4 milyar liralık bir tasarruf söz konusu" dedi.

güneş enerjisinde büyük talep

yıldız güneş enerjisiyle ilgili yatırım taleplerine ilişkin ise “güneş enerjisinde 600 megavatla perdeyi açıyoruz. tam 15 katı müracaat geldi. yaklaşık 500'e yakın yatırımcı tarafından öngördüğümüzün 15 katı talep geldi” ifadesini kullandı.

kaynak: aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;