Ortadoğu

Kuzey Irak'ta seçim eylülde

Sandıkların 21 Eylül'de halkın önüne konulacağı bölgede, Barzani'yi üçüncü kez aday göstermek isteyen KDP ile muhalefet arasında kriz var.

Konular: Kuzey Irak

Haberin Öne Çıkanları

Süre doldu

Kesin karar değil

Muhalefet tepkili

Anayasadaki 'lider en fazla iki dönem görev yapabilir' ibaresi Barzani'nin adaylığı önünde engel olarak gözüküyor. [AFP]

başkanlık ve parlamento seçimlerinin 21 eylül'de yapılacağı açıklanan irak kürdistan özerk bölgesi'nde siyasi kriz baş gösterdi. kürdistan demokrat partisi (kdp), ikinci başkanlık dönemini tamamlayacak mesut barzani'yi, seçimlerde bir kez daha aday göstermenin yollarını arıyor. 

partinin sözcüsü cefar ibrahim, "kdp’ye göre barzani bir kez daha aday olabilir, çünkü sadece bir kez halkın oyuyla seçildi. ancak bunun hukuki yollarını araştırıp diğer partilerle birlikte hareket edeceğiz" dedi. 

ibrahim, süreçle ilgili kesin bir kararları olmadığını belirterek, "barzani, yasal yanıtlar geldikten sonra karar verecek" diye konuştu. 

başını goran hareketi'nin çektiği muhalif partiler, barzani'nin bir kez daha aday olamayacağını savunuyor. bu girişimi 'diktatörce' olarak niteleyen muhalif hareket, söz konusu hamlenin yasal olmayacağını savunuyor. 

bölgenin ikinci büyük partisi kürdistan yurtseverler birliği (ynk) yöneticilerinden farid esaserd ise, barzani'nin görevde kalması yerine yasaların değiltirilmesi ya da yeni bir anayasa için referandum yapılması gerektiğini belirtiyor. 

bölgesel yönetimin anayasası, "başkan halk oyuyla seçilir, en fazla iki dönem görev yapabilir" diyor.

seçime gidecek kürt bölgesinde, 2009'dan bu yana mesud barzani ve irak cumhurbaşkanı celal talabani'nin kurduğu kürdistan demokratik yurtsever ittifakı, meclisin çoğunluğunu oluşturuyor. noşirvan mustafa'nın başkanlığını yaptığı goran hareketi ise, yüzde 24'le ikinci sırada geliyor. 

bağdat'la ilişkiler gergin 

kürt hükümetinin bağdat'la ilişkileri, abd'nin irak'ı işgalinden bu yana son derece gergin. amerikan askerlerinin ülkeden ayrılmasıyla taraflar arasındaki  toprak, petrol ve egemenlik hakları gibi konulardaki anlaşmazlıklar su yüzüne çıktı.

şiilerin elindeki merkezi hükümet, kürtlerin sınırlarının anayasada öngörülenden fazla olduğunu savunuyor. musul, diyala, kerkük ve selahaddin'e bağlı bazı bölgelerin statüleri tartışmalı. özellikle zengin petrol yataklarına sahip kerkük'ten, iki taraf da vazgeçmek istemiyor.

kürtler ise irak'ın petrol gelirlerlerinden yeterince pay alamadıklarını savunuyor. irak kürdistan özerk bölgesi yönetiminin son dönemde yabancı şirketlerle peş peşe petrol anlaşmaları yapmaları, bağdat'taki merkezi hükümetin tepkisini çekmişti.

2012 sonunda merkezi hükümet dicle operasyon gücü isimli askeri birlikleri kuzeye gönderince taraflar savaşın eşiğine gelmişti. tuzhurmatu'da mevzilenen askerler uzun süre elleri tetikte beklemiş, abd'nin araya girmesiyle kriz aşılmıştı.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;